Wykonanie
Domowa masa makowa to jest to, co bez czego nie wyobrażam sobie świątecznego makowca czy innych makowych świątecznych wypieków. Aby podzielić się z
Wami tym przepisem, czekałam cały rok. Dopiero w zeszłoroczne święta udało mi się zrobić najlepszą masę
makową jaką kiedykolwiek udało mi się zrobić (bez kandyzowanej skórki - za którą osobiście nie przepadam). A więc nie zostaje mi nic innego, tylko podzielić się z
Wami moim sekretnym przepisem.
Składniki:- 300 g suchego
maku- 1/3 szklanki
cukru- 2 łyżki
miodu- 1 łyżka
masła w temp.pokojowej- 100 g
rodzynek- 50 g
orzechów włoskich posiekanych- opcjonalnie
aromat migdałowy 1 łyżeczka
Mak opłukać i zalać wrzątkiem i gotować na średnim ogniu ok. 20 minut. Odstawić do wystudzeniaOdsączyć na sicie, wyłożonej gazą i zmielić w maszynce, na najmniejszych oczkach, trzy
razy.W garnuszku rozpuścić
masło,
miód i
cukier. Dodać do zmielonego
maku wraz z
bakaliami. Dokładnie wymieszać.Masę można przechowywać w lodówce (bez
białek) do 5 dni lub mrozić.Aby wykorzystać całą masę
makową wystarczy dodać do niej 3 ubite na sztywno
białka. Masa będzie idealna, nie będzie się kruszyć i odstawać od ciasta.Smacznego!