ßßß Cookit - przepis na Babka odrywana, z jabłkami

Babka odrywana, z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Lubimy ciasta drożdżowe.
Tym razem będzie to babka złożona z porcji ciasta, wypełnionych jabłkami i dżemikiem.
Takie porcje można sobie odrywać bez użycia noża.
Składniki na ciasto:
-ok. 5 szklanek mąki
-5 dkg drożdży
-300 ml ciepłego mleka
-4 łyżki cukru
-3 żółtka, 1 jajko oraz jajko do smarowania
-10 dkg masła lub margaryny
-aromat
-szczypta soli
-3 jabłka
-dżem
-brązowy cukier
-olej
Składniki na syrop:
-2 szklanki wody
-szklanka cukru
-łyżeczka kwasku cytrynowego
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
Z podanych składników zagotowujemy syrop .
Wrzucamy porcjami plasterki jabłek.
Chwilę gotujemy ( jabłka mają się tylko sparzyć ) , odławiamy i studzimy.
Gorący syrop zlewamy do słoika i zakręcamy. Można go wykorzystać kilka razy.
Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i szklankę mąki.
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, aromat, mleko, rozczyn drożdżowy,
żółtka i jajko. Zagniatamy ciasto.
Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy.
Tniemy na prostokąty.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem,
kładziemy plasterek jabłka i odrobinę dżemu.
Tak przygotowaną porcję ciasta składamy.
Porcje moczymy z jednej strony w oleju i układamy w formie rozcięciem do góry.
Kiedy nieco urośnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy
temperaturę na 160 st. C. Pieczemy ok. 20-25 minut.
Odrywamy kawałek i delektujemy się smakiem.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/10/babka-odrywana-z-jabkami.html