Wykonanie


Lubimy
ciasta drożdżowe.Tym razem będzie to babka złożona z porcji ciasta, wypełnionych
jabłkami i
dżemikiem.Takie porcje można sobie odrywać bez użycia noża.Składniki na ciasto:-ok. 5 szklanek
mąki-5 dkg
drożdży-300 ml ciepłego
mleka-4 łyżki
cukru-3
żółtka, 1
jajko oraz
jajko do smarowania-10 dkg
masła lub
margaryny-aromat-szczypta
soli-3
jabłka-
dżem-
brązowy cukier-
olejSkładniki na
syrop:-2 szklanki
wody-szklanka
cukru-łyżeczka kwasku
cytrynowego
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.Z podanych składników zagotowujemy
syrop .Wrzucamy porcjami plasterki
jabłek.Chwilę gotujemy (
jabłka mają się tylko sparzyć ) , odławiamy i studzimy.Gorący
syrop zlewamy do słoika i zakręcamy. Można go wykorzystać kilka
razy.

Drożdże ucieramy z
cukrem, dodajemy połowę
mleka i szklankę
mąki.Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Resztę
mąki wsypujemy do miski, dodajemy
sól, aromat,
mleko, rozczyn
drożdżowy,
żółtka i
jajko. Zagniatamy ciasto.Dodajemy roztopione
masło i wyrabiamy.Odstawiamy do wyrośnięcia.


Stolnicę posypujemy
mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy.

Tniemy na prostokąty.

Smarujemy roztrzepanym
jajkiem, posypujemy
brązowym cukrem,kładziemy plasterek
jabłka i odrobinę
dżemu.

Tak przygotowaną porcję ciasta składamy.

Porcje moczymy z jednej strony w
oleju i układamy w formie rozcięciem do góry.

Kiedy nieco urośnie smarujemy roztrzepanym
jajkiem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamytemperaturę na 160 st. C. Pieczemy ok. 20-25 minut.


Odrywamy kawałek i delektujemy się smakiem.

Smacznego!