Wykonanie

Wymyśliliśmy ciasto, któremu nadaliśmy nazwę " Ciasto Maminkowe "Składa się z kilku warstw o różnych smakach a w całości tworzy ciekawe zestawienie.Wbrew pozorom jest proste w wykonaniu.Zaczynamy:Składniki na kruchy spód:-1,5 szklanki
mąki-1/2 szklanki
cukru pudru-1/2 kostki
margaryny-1
jajko-płaska łyżeczka
proszku do pieczenia-
aromat śmietankowy-słoiczek
dżemu śliwkowego lub
agrestowego
Składniki masy wiórkowej:-20 dkg
wiórków kokosowych-3/4 szklanki
mleka-1/2 oraz 3/4 szklanki
cukru-4
jajka-3 łyżki
mąki
Składniki masy orzechowej:-30 dkg
orzechów włoskich-1,25 szklanki
cukru-4
jajka3 łyżki
mąki
Składniki warstwy prażonych zbóż ze
śliwkami:-35 dkg prażonych ziaren zbóż ( crunchy )-15 dkg suszonych
śliwek, pokrojonych na małe kawałki

Na początek gotujemy
mleko z 1/2 szklanki
cukru, dosypujemy wiórki i mieszamydo wchłonięcia się
mleka i studzimy.

Zagniatamy składniki kruchego ciasta.Jeśli klei się do rąk, dosypujemy odrobinę
mąki.

Cienko rozwałkowujemy.

Dno blaszki o wymiarach ok. 35 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.Placek kruchego ciasta przekładamy na blaszkę.

Ziarna zbóż mieszamy z pokrojonymi
suszonymi śliwkami.

Przygotowujemy masę wiórkową.Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywna pianę.Stopniowo dosypujemy 3/4 szklanki
cukru.

Dodajemy
żółtka i miksujemy.Na koniec dodajemy przesianą
mąkę i miksujemy.

Dodajemy wiórki i mieszamy łyżką.

Podobnie, jak wyżej przygotowujemy masę
orzechową ( wcześniej
orzechy rozdrabniamy,np. wałkiem do ciasta ).Składniki warstw ciasta są gotowe do nakładania:

Na kruche ciasto wykładamy warstwę
dżemu.

Na
dżem wylewamy masę wiórkową.

Na nią wysypujemy mieszankę ziaren ze
śliwkami.

Przykrywamy masą
orzechową.

Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem na 50 minut.

Ciasto gotowe.Najlepiej smakuje następnego dnia.

Smacznego!