Wykonanie
Dawno, dawno temu, a konkretniej tak z 10 lat temu, ciocia poczęstowała mnie
ciastem. Za jednym kawałkiem ciasta, poszło tak z 5 następnych. Brzuch był przepełnony słodkościami. Co to było za ciasto?! kto by to wiedział.. A jednak, parę miesięcy poszukiwań, i... JEST! Nareszcie. Więc tak: ciasto "Puch" jak sama nazwa
mówi jest puszyste, lekkie, dziecinnie proste i dziecinnie smaczne. Och tak!
Składniki (kwadratowa blacha, mniejsza niż ta duża :) ):2 szklanki
mąki2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia4 duże lub 5 małych
jajek1 szklanka
cukru (może być niepełna)kostka
margarynyśmietankowy zapach ( łyżeczka, bądź dwie :))
Jajka zmiksować z
cukrem i aromatem, następnie wsypywać po trochu
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Na koniec pomału wlewać roztopioną i przestudzoną
margarynę. Całość zmiksować na gładką masę. Piec w 180 st. C przez ok.40 min. Najlepiej pilnować i sprawdzać patyczkiem.
Ej Czas! Co tak szybko lecisz?!