Wykonanie
Mój debiut, z którego jestem chyba zadowolona :)
Składniki:180 gramów
margaryny Kasi (nie więcej, bo będzie niesmaczne) + trochę do posmarowania formy2 szklanki startej na tarce o małych oczkach
marchewki - ja
marchewkę ucierałam blenderem2 szklanki
mąki + do podsypania foremki2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 szklanki
cukru4
jajkaNastawić piecyk na 180 stopni
Margarynę rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystygnięcia
Jajka zmiksować na puszysto z
cukremDodać 1 szklankę
mąki wraz z
proszkiem do pieczenia i
sodą, a następnie - cały czas miksując - dodać drugą szklankę
mąki i startą
marchewkęForemkę (moja była z kominem) wysmarować
margaryną i wysypać
mąkąPiec 45 minut, po tym czasie wyłączyć piecyk i zostawić w środku ciasto na 5 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki od piecyka i przytrzymać w ni ciasto ok. 2-3 minut i dopiero wyjąć
Zajadać:)