Wykonanie

Święta bez sernika? - to wykluczone!Sernik tradycyjny, przygotowywany przez mamę musi być na świątecznym
stole, bo to już jest tradycja.

Składniki:-1 kg
twarogu ( może być
twaróg gotowy )-1 szklanka
cukru-4
jajka-5 dkg
margaryny lub
masła-
aromat śmietankowy-2 łyżki
maki ziemniaczanej-
dżem z czarnej porzeczki lub
agrestu lub
śliwek - do wyboruNa ciasto:-1,5 szklanki
mąki pszennej-10 dkg
margaryny-0,5 szklanki
cukru pudru-1
jajko-łyżeczka
proszku do pieczenia-2 łyżki
kakao-
aromat śmietankowy
Zagniatamy kruche ciasto, ale na początku bez
kakao.Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3.Do części 2/3 dodajemy
kakao.

Ciemne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę.Na ciasto nakładamy cienką warstwę
dżemu.

Przygotowujemy masę
serową.Oddzielamy
żółtka od
białek.Do
żółtek dodajemy tyle
cukru aby pozostało nam 2 łyżki, które dodamy do ubitych
białek.Miksujemy.Dodajemy
twaróg i miksujemy.Dodajemy roztopioną
margarynę, aromat i miksujemy.Dodajemy 2 łyżki
maki ziemniaczanej i oczywiście nadal miksujemy.Ubijamy pianę z
białek.Na końcu dodajemy do niej 2 pozostałe łyżki
cukru.Miksujemy.Przekładamy pianę do masy serowej i mieszamy wszystko łyżką.Wykładamy masę na blaszkę a z białej części ciasta, po rozwałkowaniu - wycinamy paseczki, z których robimy ozdobną kratkę na serniku.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 35-40 minut.

Sernik jest upieczony:

Smakuje wyśmienicie.

Smacznego!