ßßß Cookit - przepis na Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny

nazwa

Wykonanie

Święta bez sernika? - to wykluczone!
Sernik tradycyjny, przygotowywany przez mamę musi być na świątecznym stole, bo to już jest tradycja.
Składniki:
-1 kg twarogu ( może być twaróg gotowy )
-1 szklanka cukru
-4 jajka
-5 dkg margaryny lub masła
-aromat śmietankowy
-2 łyżki maki ziemniaczanej
-dżem z czarnej porzeczki lub agrestu lub śliwek - do wyboru
Na ciasto:
-1,5 szklanki mąki pszennej
-10 dkg margaryny
-0,5 szklanki cukru pudru
-1 jajko
-łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
-aromat śmietankowy
Zagniatamy kruche ciasto, ale na początku bez kakao.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3.
Do części 2/3 dodajemy kakao.
Ciemne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę.
Na ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu.
Przygotowujemy masę serową.
Oddzielamy żółtka od białek.
Do żółtek dodajemy tyle cukru aby pozostało nam 2 łyżki, które dodamy do ubitych białek.
Miksujemy.
Dodajemy twaróg i miksujemy.
Dodajemy roztopioną margarynę, aromat i miksujemy.
Dodajemy 2 łyżki maki ziemniaczanej i oczywiście nadal miksujemy.
Ubijamy pianę z białek.
Na końcu dodajemy do niej 2 pozostałe łyżki cukru.
Miksujemy.
Przekładamy pianę do masy serowej i mieszamy wszystko łyżką.
Wykładamy masę na blaszkę a z białej części ciasta, po rozwałkowaniu - wycinamy paseczki, z których robimy ozdobną kratkę na serniku.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 35-40 minut.
Sernik jest upieczony:
Smakuje wyśmienicie.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/12/sernik-tradycyjny.html