Wykonanie
Stworzone pod wpływem chwili, bardzo udane. Możemy do niego użyć dowolnych
owoców, zarówno tych świeżych jak i z kompotu czy też mrożonych. Ciasto ładnie trzyma świeżość. Szybkie i bezproblemowe, nie może się nie udać :)

2 pełne szklanki
maki pszennej3
jaja3/4 szklanki
cukru1 płaska łyżka
cukru z
wanilią1 łyżeczka
proszku do pieczenia ( może być z maleńką górką)3 łyżki ( 45 ml)
mleka125 gramów roztopionego
masła ewentualnie dobrej
margaryny1 łyżka
kakao (z małą górką)około 0,5 kg
śliwek lub innych
owocówbeza:3
białka3/4 szklanki
cukru pudru1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanejCała
jaja ubić z
cukrami na puszystą masę, następnie wsypać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, wlać tłuszcz,
mleko, wszystko zmiksować dokładnie.Masę podzielić sobie na dwie części; może być w proporcjach pół na pół lub 1/3 i 2/3.Do jednej części ( w drugim przypadku do tej większej) dodajemy
kakao, miksujemy na jednorodną masę.Kwadratową blaszkę o
boku 22- 24 cm lub tortownicę o porównywalnej średnicy wykładamy papierem do pieczenia, najpierw wylewamy jasną masę, rozprowadzamy ją po całości dna. Następnie delikatnie wykładamy na nią masę
kakaową, łyżką rozprowadzamy po całości.Na masę
kakaową wykładamy wypestkowane
śliwki (nie wciskamy ich w masę). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy około 55 minut, do suchego patyczka.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy
cukier puder, chwilkę miksujemy, na końcu dodajemy
mąkę kartoflaną, miksujemy chwilkę, tylko do połączenia składników.Na 15- 20 minut przed końcem pieczenia, otwieramy drzwi piekarnika, wysuwamy ciasto, sprawnie rozprowadzamy
bezę po powierzchni ciasta, wyrównujemy powierzchnię, pieczemy jeszcze około 15 minut ( w tej samej temperaturze).Ciasto od razu po wyłączenia piekarnika wyciągamy na blat kuchenny.

