Wykonanie

Proponujemy ciasto o bardzo ciekawym smaku.Przepis może wydawać się skomplikowany, ale wykonanie jest proste.Składniki:-0,25 kg
biszkoptów-0,5 szklanki suchego
maku-8
jajek-1,5 kostki
margaryny-1,5 szklanki
cukru-2,5 szklanki
mąki i dodatkowo 3 łyżki-2 łyżki
kakao-2 łyżeczki
proszku do pieczenia-
aromat rumowy-słoiczek kwaśnego
dżemu
Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Margarynę ucieramy z
cukrem.

Dodajemy
żółtka i miksujemy.Dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i kilka kropli aromatu.Miksujemy a następnie dodajemy pianę z
białek i mieszamy łyżką.

Ciasto dzielimy na 3 części.Do jednej dodajemy
mak, do drugiej
kakao a do trzeciej 3 łyżki
mąki.



Otrzymaliśmy 3 różne masy ciasta.

Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm smarujemy tłuszczem.Na dno wykładamy masę z
makiem.

Na niej układamy
biszkopty.

Na
biszkopty nakładamy po troszku
dżemu.

Przykrywamy masą z
kakao.

Na niej układamy
biszkopty i
dżem.

Przykrywamy to białą masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury160 st. C z termoobiegiem na ok. 50 minut.

Ciasto jest gotowe.

Jeszcze tylko
kawa...

Smacznego!