Wykonanie


Na specjalne życzenie i ze specjalną dedykacją dla Mai.Postaramy się wykonać roladę, która przywołuje wspomnienia z dzieciństwa.Nie robiliśmy jej od lat.Potrzebne składniki:-
mąka pszenna-4 łyżki-
mąka ziemniaczana-2 łyżki-
cukier-9 łyżek-4
jajka-2 łyżki
oleju-
aromat śmietankowy-
żelatyna-
galaretka cytrynowa i truskawkowa-2 kubeczki
śmietany 18%- po 400 ml-
jabłka-
cukier puder
Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Ściereczkę posypujemy
cukrem pudrem
Ubijamy na sztywno pianę z
białek.Dodajemy 4 łyżki
cukru nadal ubijając.Dodajemy 4
żółtka i aromat.Do ubitej masy dodajemy 2 łyżki
oleju a na koniec wsypujemy wymieszane
mąki.Wszystko łączymy i wykładamy na blaszkę.


Pieczemy ok. 10 minut.


Upieczony
biszkopt przekładamy na ścierkę i zdejmujemy papier .

Biszkopt razem ze ściereczką zwijamy w rulon.

Biszkopt stygnie.

W międzyczasie przygotowujemy
jabłka, czyli rozgotowujemy 3-4
jabłka z niewielkąilością
wody i
cukru.

Namaczamy
żelatynę w 2 szklankach.W jednej 2 łyżeczki zalane 0,2 szklanki zimnej
wody.W drugiej 4 łyżeczki zalane 0,4 szklanki zimnej
wody.Przygotowujemy
galaretki, rozpuszczając w niepełnej szklance gorącej
wody.Czerwoną wylewamy na płaski talerz do stężenia.Do cytrynowej dodajemy 2 namoczone łyżeczki
żelatyny i łączymy to z
jabłkami.Studzimy.

Kiedy
jabłka stężeją a
czerwona galaretka zastygnie rozwijamy
biszkoptowy rulon i przygotowujemy roladę.

Dowolnie układamy
galaretkę i
jabłka.


Pozostawiamy ok. 1/3
biszkoptu bez wypełnienia.

Do rondelka z gorącą
wodą wstawiamy szklankę z
żelatyną (4 łyżeczki) do rozpuszczenia.Lekko ubijamy
śmietanę, dodajemy 5 łyżek
cukru, miksujemy i przyspieszamy tempo,ponieważ kiedy wlejemy
żelatynę śmietana zacznie się szybko ścinać.Musimy zdążyć napełnić roladę, zwinąć i posmarować po wierzchu.





Posmarowaną dekorujemy według uznania.



Już całkiem na spokojnie posypujemy boki pokruszonymi
herbatnikami.


Wstawiamy do lodówki.Po godzinie możemy już kroić i podać do
kawy.Smacznego!