Wykonanie

Dziś coś słodkiego.Bazą do wszystkich jest kruche ciasto, które znacie już z przepisu na szarlotkę z
bezą.Ponieważ babeczek będzie więcej, podwajamy porcję produktów, czyli:-3 szklanki
mąki-1 szklanka
cukru pudru-2
jajka-20 dkg
margaryny-2 łyżeczki
proszku do pieczenia-
aromat śmietankowyZanim zagnieciemy ciasto, musimy przygotować
wiórki kokosowe na masę
kokosową a tewymagają wcześniejszego zaparzenia i wystudzenia.Tak więc wlewamy do rondelka szklankę
mleka, wsypujemy 5 łyżek
cukru a gdy to sięzagotuje wsypujemy 20 dkg wiórków.

Zmniejszamy ogień i mieszamy, aż
mleko się wchłonie. To trwa tylko chwilę.

Wiórki pozostawiamy do wystudzenia.
Jabłka mamy gotowe w słoiku, ale
orzechy musimy przygotować. Będzie potrzebneok. 25 dkg
orzechów włoskich do masy orzechowej. Mogą być mielone, ale jeśli lubimykawałki
orzechów to lepiej łuskane rozgnieść wałkiem.
Orzechy wkładamy w dwie
torebki foliowe i wałkujemy aż do uzyskania drobnych kawałków.

Mamy wszystko do przygotowania nadzienia babeczek.
Pora zagnieść ciasto.

Do miski wkładamy wszystkie wymienione wcześniej produkty i zagniatamy.Jeśli po zagnieceniu nadal klei się do rąk musimy dodać troszkę
mąki.

Dzielimy ciasto na porcje, aby lepiej się wałkowało.

Stolnicę posypujemy
mąką i ciasto cienko rozwałkowujemy a następnie wykrawamykrążki o średnicy nieco większej od średnicy foremek do pieczenia.

Foremki wypełniamy
ciastem i ustawiamy na dużej blaszce.

Wypełniamy ciasto
jabłkami i wstawiamy do pieca.Mamy 15 minut na przygotowanie
bezy.

Ubijamy na sztywno 3
białka, wsypujemy 6 łyżek
cukru, miksujemy i gotowe.Napełniamy
bezą szprycę i upieczone babeczki dekorujemy.

Ponownie wstawiamy do pieca na ok. 10 minut do czasu zapieczenia się
bezy.

W czasie tych 10 minut przygotowujemy masę
orzechową, czyli ubijamy 4
białka na sztywną pianę, wsypujemy 8 łyżek
cukru i miksujemy. Wsypujemy pogniecione
orzechy i łyżką mieszamy je z pianą. Masa orzechowa jest gotowa.Foremki po babeczkach
jabłkowych ponownie wykładamy
ciastem i tym razem wypełniamyje masą
orzechową.Tak przygotowane umieszczamy w piecu.


Mamy kolejne 15 minut na przygotowanie masy kokosowej.Ubijamy 4
białka. Dodajemy 8 łyżek
cukru, miksujemy, dodajemy przygotowane wcześniejwiórki i mieszamy łyżką. Masa gotowa.Powtarzamy wszystko jak w przypadku babeczek
orzechowych.

Upiekliśmy 40 babeczek w
trzech smakach a można upiec jeszcze z masą
makową,
serową, itd. Wszystko zależy od pomysłowości.


Czas na
kawę z babeczkami.

Smacznego!