Wykonanie
Tradycyjny jabłecznik, choć troszkę zmodyfikowany.Ok. 2 kg
jabłek obieramy, tarkujemy, dosładzamy do smaku i zagotowujemy w garnku(należy uważać, aby ich nie rozgotować, czyli w momencie zagotowania zdejmujemy garnek z ognia).Odcedzamy sok.Możemy też wykorzystać gotowe
jabłka na szarlotkę ze słoika.
Zagniatamy kruche ciasto:-1,5 szklanki
mąki pszennej-0,5 szklanki
cukru pudru-10 dkg
margaryny-1
jajko-
aromat śmietankowy-łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie produkty wkładamy do miski, łączymy ze sobą i ciasto gotowe.Zostawiamy mały kawałek a resztę rozwałkowujemy na cienki placek, którymwykładamy blaszkę z brzegami.Wykładamy część tartych
jabłek, aby pokryły spód.
Teraz korzystamy z
jabłek z
syropu. Kroimy je na ćwiartki i wykładamy na tarte
jabłka.
Przykrywamy je pozostałymi tartymi
jabłkami.Na wierzch układamy paseczki pokrojone z pozostawionego ciasta.
Wstawiamy do piekarnika na 50 minut w temp. 180 st. C z termoobiegiem.
Gotowe.
Smacznego!