Wykonanie
Kiedy przychodzi ochota na coś słodkiego, szkoda nawet wybierać się do sklepu. Tak było tym razem, wystarczyło otworzyć szafki i już –
kokosowe ciasteczka! Zrobiłam je razem z owsianymi, które już zamieszczałam na blogu. Leżą w pudełku już trzeci dzień i w dalszym ciągu są kruche, o ładnym
kokosowym zapachu i smaku.Składniki :½ kostki
margaryny90 gram
cukru pudru90 gram wiórek
kokosowych1
jajko1żółtko250 gram
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMargarynę najlepiej wyjmij trochę wcześniej, by trochę zmiękła.
Mąkę przesiej z
proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki połącz ze sobą w jednej misce i zagnieć ze sobą. Wstaw do lodówki na około godzinkę.
W tym czasie – ja tak zrobiłam – wykorzystałam drugą połówkę
margaryny i zrobiłam wyżej wspomniane
ciasteczka owsiane z połowy składników, które można znaleźć tu –
Ciasteczka owsiane . Co prawda
masło zastąpiłam
margaryną oraz nie dodałam
bakalii, ale i tak wyszły pyszne.Rozgrzałam piekarnik i je upiekłam.
Dzięki owsianym piekarnik mamy rozgrzany. Ze schłodzonego ciasta lepimy nasze dzisiejsze „docelowe”
ciasteczka. Ciasto możesz rozwałkować i foremkami powycinać różne kształty, albo tak jak ja „na szybko” – ulepić w dłoniach kuleczki wielkości
orzeszka włoskiego i delikatnie je spłaszczyć.Ułóż je na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190’C aż się zarumienią. Uważaj, aby nie przypalić od
spodu!Reklama
Ciasteczka możesz przechowywać parę dni np. w metalowym pudełeczku owinięte serwetką (jeżeli ci się uda 😉 ) Smacznego