ßßß
Margarynę najlepiej wyjmij trochę wcześniej, by trochę zmiękła. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki połącz ze sobą w jednej misce i zagnieć ze sobą. Wstaw do lodówki na około godzinkę.
W tym czasie – ja tak zrobiłam – wykorzystałam drugą połówkę margaryny i zrobiłam wyżej wspomniane ciasteczka owsiane z połowy składników, które można znaleźć tu – Ciasteczka owsiane . Co prawda masło zastąpiłam margaryną oraz nie dodałam bakalii, ale i tak wyszły pyszne.Rozgrzałam piekarnik i je upiekłam.
Dzięki owsianym piekarnik mamy rozgrzany. Ze schłodzonego ciasta lepimy nasze dzisiejsze „docelowe” ciasteczka. Ciasto możesz rozwałkować i foremkami powycinać różne kształty, albo tak jak ja „na szybko” – ulepić w dłoniach kuleczki wielkości orzeszka włoskiego i delikatnie je spłaszczyć.Ułóż je na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190’C aż się zarumienią. Uważaj, aby nie przypalić od spodu!Reklama
Ciasteczka możesz przechowywać parę dni np. w metalowym pudełeczku owinięte serwetką (jeżeli ci się uda 😉 ) Smacznego
