Wykonanie
Ciekawe
ciastka, które nie tylko cieszą oko, ale z przyjemnością smakują.Mogą też być miłym prezentem.Składniki:-1,5 szklanki
mąki pszennej-0,5 szklanki
cukru pudru-10 dkg
masła lub
margaryny-1
jajko do ciasta i 1
jajko do smarowania-0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia-
aromat śmietankowy lub wanilinowy-drylowane
wiśnie z
syropuZ
mąki,
cukru,
margaryny,
jajka, proszku i aromatu zagniatamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy cienko na posypanej
mąką stolnicy i przy pomocy foremki wycinamy serduszka.
Na jednym serduszku układamy
wiśnie, przykrywamy drugim.
Brzegi dociskamy widelcem.
Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.Smarujemy roztrzepanym
jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury180 st. C na ok. 20 minut.
Pachnie w całym domu, tzn.
ciasteczka gotowe.
Smacznego!