Wykonanie

Kolejne placuszki według przepisu Yotama Ottolenghiego z książki "
Plenty", tym razem
porowe. Równie smaczne jak te poprzednie - z
batatów . Przepadam za
porami, więc tylko kwestią czasu było wypróbowanie tego przepisu (po lekkim zmodyfikowaniu). Tak jak się spodziewałam, okazały się naprawdę niezłe i świetnie komponowały się z sosem. Podobno można by było jeść je codziennie, tak słyszałam ;)- 2 duże
pory (400g bez liści)- 2 łyżki
oleju- szczypta
chili w proszku- 1 łyżeczka
kolendry- 1 łyżeczka kuminu- 1/4 łyżeczki
cynamonu- 1/4 łyżeczki
kurkumy- 1/3 łyżeczki
soli- 1 łyżka posiekanej
pietruszki- 1
jajko- 50g
mąki pełnoziarnistejsos:- 100g
jogurtu greckiego- szczypta
soli- 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki- 1 wyciśnięty ząbek
czosnku- 1/2 łyżki
oliwy1)
Pory przekroić na pół, a następnie pokroić w dość cienkie plasterki.2) Podsmażyć je na
oleju przez 15 minut, dodając w razie potrzeby trochę
wody.3) Przełożyć do miski, ostudzić i wymieszać z resztą składników.4) Rozgrzać patelnię, nakładać porcje ciasta łyżką i smażyć po 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu.5) Przygotować sos i podawać z nim placuszki.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba sztuk: 6Kaloryczność jednej sztuki: 90 kcal (bez sosu)