Wykonanie

Na Boże Narodzenie zwykle piecze się serniki i makowce, ale warto zdecydować się również na coś innego, np. angielską wersję keksu - fruit
cake. Ja zapraszam na trochę lżejszy, bez dodatku
alkoholu, za to ozdobiony marcepanem. Intensywność smaku zapewniają dodatki: różne rodzaje
orzechów, kandyzowana skórka
cytronu,
suszona żurawina,
wiórki kokosowe,
skórka z cytryny i
pomarańczy, a także
korzenne przyprawy. Wszystko to razem ciekawie się komponuje, a ciasto jest bardzo aromatyczne i zasługuje na miejsce na świątecznym
stole.Kek s angielski z marcepanem- 100g zwykłej
mąki- 100g
mąki pełnoziarnistej- 2 łyżki
skrobi kukurydzianej- 1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
sody- 1/4 łyżeczki
soli- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej- 1/2 łyżeczki
imbiru- 125g
orzechów(laskowych, włoskich,
migdałów)- 225g
owoców(kandyzowanych
wiśni i skórki
cytronu,
suszonej żurawiny)- 100g
masła- 150g
cukru- 2
jajka- 1 łyżeczka skórki startej z
cytryny- 1 1/2 łyżeczki skórki startej z
pomarańczy- 1 łyżeczka esencji waniliowej- 100ml soku z
pomarańczy- 45g wiórek
kokosowych- 100g marcepanu- świąteczna posypka1) Wymieszać
mąkę,
skrobię kukurydzianą,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól i
przyprawy.2) Dodać posiekane
bakalie i wymieszać.3) W drugiej misce utrzeć
masło i
cukier na puszystą masę.4) Dodać
jajka, skórkę z
pomarańczy,
skórkę z cytryny i esencję
waniliową.5) Stopniowo wmieszać suche składniki i sok z
pomarańczy.6) Dodać
wiórki kokosowe i zmiksować.7) Przełożyć masę do okrągłej formy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.8) Wyrównać wierzch i piec w temperaturze 180 st. C przez 45-50 minut lub "do suchego patyczka".9) Po wystudzeniu ozdobić gwiazdkami wyciętymi z rozwałkowanego marcepanu i świąteczną posypką.Przepis, trochę zmieniony, stąd .Czas przygotowania: 1 1/2 godzinyLiczba porcji: 8Kaloryczność jednej porcji: 530 kcal