Wykonanie

Moja dzisiejsza propozycja należy do moich ulubionych zup spośród tych, jakie do tej
pory przygotowałam. Jest delikatna, a jednocześnie wyrazista, z
krewetkami, które przez
boczek zostały podkreślone, a nie zdominowane. Do tego bardzo sycąca i "konkretna", choć całkiem zdrowa. Nic, tylko wziąć się za gotowanie;) Zwłaszcza że składniki są powszechnie dostępne, jedynie z
zieloną papryką może być problem, ale oczywiście wystarczy ją zastąpić czerwoną. Naprawdę polecam!Chowder z
kukurydzą,
krewetkami i
boczkiem- 1 puszka
kukurydzy- ok. 400
ziemniaków- 1 łyżka
mleka- 50g
boczku- 1
cebula- 1 ząbek
czosnku- 1
zielona papryka- kilka łyżek
przecieru pomidorowego- 450ml
wody lub
bulionu- 1 łyżeczka
słodkiej papryki-
sól,
pieprz- 150g
krewetek- 1
dymka1)
Kukurydzę odsączyć i odłożyć z niej 3 łyżki, resztę zmiksować w blenderze.2) Ugotować
ziemniaki i przygotować z nich purée, dodając
mleko.3) W międzyczasie
boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i odstawić.4) W garnku z grubym dnem podsmażyć drobno posiekaną
cebulę i
czosnek.5) Dodać
paprykę pokrojoną na dość małe kawałki.6) Wlać
przecier pomidorowy, zmiksowaną
kukurydzę i wodę/bulion.7) Dodać
paprykę,
sól,
pieprz i gotować na małym ogniu przez 5 minut.8) Dodać odłożoną
kukurydzę i
krewetki, gotować, aż będą gotowe.9) Nalać do misek i nałożyć na środek porcję
ziemniaków.10) Posypać
boczkiem i posiekaną
dymką.Przepis, zmodyfikowany, stąd .Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 3Kaloryczność jednej porcji: 300 kcal