Wykonanie

Bulgogi to pochodzący z Korei sposób przygotowania
mięsa, które marynuje się i grilluje. Zwykle jest to
wołowina, ale wykorzystywany jest też
kurczak. Tradycyjnie podaje się go w liściach
sałaty z
ryżem i różnymi dodatkami. Moja wersja dania przygotowana jest na patelni, co niekoniecznie zgadza się z dosłownym tłumaczeniem nazwy bulgogi "ogniste
mięso", ale też jest smaczna. A nawet bardzo smaczna! Na pewno powtórzę tę potrawę, bo tak przyrządzone
mięso jest świetne, słodko-pikantne i soczyste.marynata:- 4 ząbki
czosnku, posiekane- 3 łyżki
sosu sojowego- 2 łyżki
cukru- 1 łyżka
oleju sezamowego- 1 łyżka
wina mirin- 1 łyżeczka świeżo mielonego
pieprzu- 1/2 łyżeczki
chili w płatkach- 1 podwójna
pierś z kurczaka- 1
dymka- garść
kiełków fasoli mung- 2 liście
sałaty1) Wymieszać składniki marynaty.2) Dodać pokrojonego w cienkie plasterki
kurczaka.3) Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki.4) Podsmażyć posiekaną białą część
dymki i
kiełki.5) Dodać
kurczaka i usmażyć.6) Dodać większość zielonej części
dymki.7) Podawać na liściach
sałaty, z resztą
dymki,
ryżem i warzywami.Inspiracja stąd .Czas przygotowania: 1 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 330 kcalNiedawno od autorki bloga Zjedz ze smakiem dostałam zaproszenie do zabawy w 11 pytań, miło mi. Sama jednak chyba nie zadam pytań kolejnym osobom, bo podobnie jak
Maggie nie chcę nikogo zmuszać;) Nie wszyscy przepadają za takimi zabawami. Ja zresztą też nie do końca, ale oto odpowiedzi:1.
Kawa czy herbata? Zdecydowanie
herbata.2.
Pies czy kot? A może... Zdecydowanie
pies;)3. Warzywa czy owoce?
Serce mówi "
owoce", rozum podpowiada warzywa;D4. Basen, rower czy jogging? Jeśli już, to rower.5. Ulubiona roślina jadalna? Trudno wybrać ulubioną.6. Narty czy plaża? Ani to, ani to;) No ale może plaża;)7. Ciekawy film, który ostatnio oglądałaś. "Rozstanie"8. Książka jaką ostatnio czytałaś/eś?
Jack Kerouac "W drodze"9. Wanna czy prysznic? Prysznic.10. Czy segregujesz odpady? Tak, w większości.11. Zupa czy krem? Raczej zupa.