Wykonanie
Dynia królową jesieni. Kocham to warzywo, bo można z niego zrobić wszystko począwszy od zup, kremów po wypieki – bułeczki,
chleb czy babeczki. U mnie dziś właśnie babeczki. Myślę jedne z lepszych jakie do tej
pory udało mi się zrobić. Pachną
pomarańczą, są wilgotne, kryją w sobie
owoce borówki, a na wierzchu polane są deliketnie kremem z
białej czekolady. Może skusicie się na taką muffinkę? :-)

składniki:300g
mąki pszennej tortowejszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej150 g
cukru1
cukier waniliowy2 duże wiejskie
jajka200 g
purre z upieczonej dyni (jak zrobić
purre z dyni dowiecie się z tego wpisu: KLIK)ok. 100 ml
mleka150 g roztopionego, wystudzonego
masła2
pomarańczedowolne
owoce, u mnie
borówkiprzygotowanie:Do większej miski przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
sodą, oraz dodajemy
sól. Mieszamy. Dodajemy
cukier oraz
cukier waniliowy, skórkę otartą z
pomarańczy. Całość delikatnie mieszamy.Do drugiego naczynia wbijamy
jajka, dodajemy
dyniowe purre, roztopione
masło oraz
mleko i mieszamy trzepaczką. Stopniowo dodajemy nasze suche składniki cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy.Formę do muffin wykładamy papilotkami. Ciasto wykładamy do papilotek a na wierzchu układamy
owoce.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni (góra dół, bez termoobiegu) i pieczemy 20-25 minut do suchego patyczka.polewa z
białej czekolady:potrzebujemy: 2 tabliczki
białej czekolady,
śmietanę kremówkę 30% 200ml-w kąpieli
wodnej podgrzewamy
śmietankę kremówkę, 100 ml-d odajemy pokruszoną
czekoladę całość dokładnie i dość intensywnie mieszając.-w razie potrzeby regulujemy konsystencję polewy, stopniowo dodając więcej
czekolady lub
śmietanki.


Smacznego :-).