Wykonanie

Tortille zrobiłam sama. Pierwszy raz. Wyszły świetne i polecam przepis Ani Starmach z którego skorzystałam.składniki:2 szklank i
mąki ( pszennej lub kukurydzianej, lub te dwie
mąki wymieszane )3-4 łyżek
oliwy1 łyżeczka
soli1 szklanka ciepłej
wodyprzygotowanie:
Mąkę wymieszałam z
solą, dodałam
wodę i
oliwę. Ciasto wyrabiałam, aż stało się elastyczne (im dłużej ciasto się wyrabia, tym będzie miało w sobie więcej pęcherzyków powietrza i będzie lżejsze ). Ciasto podzieliłam na 4-6 porcji. Każdą z nich wałkowałam na cienki placek, a następnie podpiekałam na patelni ( patelnia musi być dobrze rozgrzana ) bez tłuszczu około 40 sekund z każdej strony.farsz:1
cukinia1
bakłażan1
papryka żółtakilka
pomidorków koktajlowych2 ząbki
czosnkuświeży
tymianekświeży
kopereksóloliwa z oliwekoraz
pierś kurczaka, pokrojona na kawałki, zamarynowana w przyprawach (
sól,
pieprz,
słodka papryka, świeży
tymianek, świeży
koperek, ząbek
czosnku,
oliwa z oliwek )przygotowanie:Usmażyłam tortille, ułożyłam je na talerzu i przykryłam wilgotną, czystą ściereczką bawełnianą. Dzięki temu placki tortilli nie były twarde.Warzywa pokroiłam w cienkie plastry, posypałam
ziołami,
solą, dodałam
czosnek przeciśnięty i polałam
oliwą z oliwek, wymieszałam i odstawiłam na 15 min, po czym grillowałam je na patelni grillowej.Przygotowaną
pierś kurczaka również grillowałam, aż stała się soczysta i zarumieniona.G rillowane warzywa kładłam na tortilli, dodałam
mięsko kurczaka. Zawijałam, aby farsz nie wyciekał.Zamiast
mięsa do warzyw można dodać
sery:
mozzarellę lub
fetę .


Smacznego.