ßßß
Tortille zrobiłam sama. Pierwszy raz. Wyszły świetne i polecam przepis Ani Starmach z którego skorzystałam.składniki:2 szklank i mąki ( pszennej lub kukurydzianej, lub te dwie mąki wymieszane )3-4 łyżek oliwy1 łyżeczka soli1 szklanka ciepłej wodyprzygotowanie:Mąkę wymieszałam z solą, dodałam wodę i oliwę. Ciasto wyrabiałam, aż stało się elastyczne (im dłużej ciasto się wyrabia, tym będzie miało w sobie więcej pęcherzyków powietrza i będzie lżejsze ). Ciasto podzieliłam na 4-6 porcji. Każdą z nich wałkowałam na cienki placek, a następnie podpiekałam na patelni ( patelnia musi być dobrze rozgrzana ) bez tłuszczu około 40 sekund z każdej strony.farsz:1 cukinia1 bakłażan1 papryka żółtakilka pomidorków koktajlowych2 ząbki czosnkuświeży tymianekświeży kopereksóloliwa z oliwekoraz pierś kurczaka, pokrojona na kawałki, zamarynowana w przyprawach ( sól, pieprz, słodka papryka, świeży tymianek, świeży koperek, ząbek czosnku, oliwa z oliwek )przygotowanie:Usmażyłam tortille, ułożyłam je na talerzu i przykryłam wilgotną, czystą ściereczką bawełnianą. Dzięki temu placki tortilli nie były twarde.Warzywa pokroiłam w cienkie plastry, posypałam ziołami, solą, dodałam czosnek przeciśnięty i polałam oliwą z oliwek, wymieszałam i odstawiłam na 15 min, po czym grillowałam je na patelni grillowej.Przygotowaną pierś kurczaka również grillowałam, aż stała się soczysta i zarumieniona.G rillowane warzywa kładłam na tortilli, dodałam mięsko kurczaka. Zawijałam, aby farsz nie wyciekał.Zamiast mięsa do warzyw można dodać sery: mozzarellę lub fetę .
Smacznego.