Wykonanie
Takie sobie dzisiaj wymyśliłam kotleciki, żeby coś się zadziało i było ciekawie. Lubię bawić się
smakami :).składniki:
filety z dorsza 300 g1
szalotka1/2
bułki kajzerki namoczonej 30 min wcześniej w
mlekusólpieprz2 małe gałązki świeżej
szałwii3 długie gałązki świeżego
majeranku2 - 3 gałązki świeżego
koperkuszczypta suszonego
tymianku ( niestety nie dostałam dziś świeżego :/ )
oliwabułka tarta1
jajkoprzygotowanie:
filety ryby rozmroziłam, opłukałam, osuszyłam, pokroiłam na małe kawałki, wrzuciłam do blendera. dodałam pokrojoną drobniutko
cebulkę podsmażoną na
oliwie, odciśniętą
bułkę, która moczyła się w
mleku i całość wymieszałam w blenderze na gładką masę. przełożyłam na talerz, dodałam
jajko, świeże, drobniutko pokrojone
zioła, doprawiłam do smaku
solą,
pieprzem, delikatnie
tymiankiem ( nie za dużo, bo
szałwia jest dość intensywna, z nią też ostrożnie żeby nie przedobrzyć ). całość dokładnie wymieszałam i odstawiłam na 30 minut do lodówki, aby masa się związała. z przygotowanej masy formowałam małe kotleciki, obtaczałam delikatnie w
bułce tartej i smażyłam na złoty kolor.podałam z młodymi ziemniaczkami
purre i
zielonymi szparagami w wersji mojej ulubionej czyli gotowane na parze, a
potem z kawałkiem świeżego
masła i grubszą
solą morską.
smacznego :).