ßßß Cookit - przepis na 94. Aromatyczna zupa krem z dyni

94. Aromatyczna zupa krem z dyni

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mogę z pewnością stwierdzić, że pogoda jest jesienna. I chociaż myślami odganiam ją jak najdalej, to w ręce wpadła mi dynia. Nigdy sama niczego z niej nie przygotowałam (dopiero od tamtego roku zaczęłam gotować więcej zdrowych potraw), więc najprostszym sposobem było ugotowanie zupy, która nie może się nie udać. :)
Składniki:
1 średnia dynia,
1 czerwona cebula,
2 ząbki czosnku (możecie dodać więcej jeśli lubicie),
kilka szklanek wody,
kostka rosołowa (polecam oczywiście bulion, ale ja nie miałam i musiałam się poratować kostką),
2 łyżki oliwy,
sól, czerwona ostra papryka, odrobina czosnku granulowanego,
świeża natka pietruszki; ja dodałam jeszcze świeżej kolendry, bazylii i oregano.
Dynię obrać, usunąć miąższ i pokroić w 1 cm kostkę. W dużym garnku podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać pokrojoną dynię i podsmażać przez 10-15 minut. Następnie całość zalać wodą tak, aby zakrywało dynię (jeśli chcecie bardziej gęstą zupę, dodajcie mniej wody). Dodać kostkę rosołową, suszone przyprawy, doprawiamy solą jeśli trzeba. Gotować przez ok. 15-20 minut aż dynia zmięknie.
Garnek można odstawić aż się wszystko trochę ostudzi. Po ok. 20-30 minutach całość zmiksować na gładką masę. Na koniec, dodać posiekane świeże zioła.
Garnek zupy poszedł ekspresowo! W tle widać przepyszne, słodkie malinowe pomidory z działki :)
Po nalaniu do miski można dodać odrobinkę jogurtu greckiego.
Jak na pierwsze starcie z dynią jestem zachwycona, zupa jest pyszna, lekko pikantna i ma idealną jak dla mnie konsystencję. Niedługo zaopatrzę się w kilka dyń żeby narobić zapasów.
A co Wy jecie ciekawego na obiad? :)
Źródło:http://the-student-cookbook.blogspot.com/2014/08/94-aromatyczna-zupa-krem-z-dyni.html