Wykonanie
Moc słońca skryta w aromatycznym,
pomidorowym kremie...

Aromatyczna zupa krem z
pomidorów zapiekanych z
czosnkiem i
ziołami to jedna z moich ulubionych w letnim okresie. Właściwie jest bardzo łatwa w przygotowaniu i mniej pracochłonna niż większość zup. S makuje świetnie sama albo z grzankami z
pszennego chleba podsmażonego na
oliwie z oliwek, ale można podać ją też z
ryżem albo
makaronem.
Pomidory to źródło witaminy C dla odporności organizmu, bromu korzystnie wpływającego na układ nerwowy oraz błonnika wspomagającego trawienie. Są niskokaloryczne, wskazane w walce z nadwagą. Naturalny czerwony barwnik
pomidorów - likopen ma działanie silnie przeciwutleniające, opóźnia więc procesy starzenia przez neutralizację wolnych rodników. Istnieją badania dowodzące, że panowie regularnie spożywający
pomidory są mniej narażeni na
raka prostaty, u pań natomiast likopen zmniejsza ryzyko
raka szyjki macicy. Co ciekawe likopen nie ginie w obróbce cieplnej, w przetworach jest go nawet więcej niż w świeżych pomidorach.
Pomidory mają też dobry wpływ na
serce, zmniejszają ryzyko zawałów.Składniki na 4 porcje zupy:1,5 kg
pomidorów, np.
malinowych,4 ząbki
czosnku,łyżeczka
oregano,łyżeczka
bazylii,
czarny pieprz,
sól,4 łyżki
oliwy z oliwek,1,5 łyżki
octu balsamicznego,mała
czerwona cebula (ewentualnie
szalotka lub biała).

Przygotowanie:Umyte
pomidory przekrawamy na połówki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce natartej
oliwą. Dodatkowo delikatnie skrapiamy je
oliwą po wierzchu. Następnie posypujemy je
oregano,
bazylią,
solą,
czarnym pieprzem i pokrojonymi drobno lub zgniecionymi w prasce ząbkami
czosnku. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 150-160°C przez około 30 minut.W tym czasie kroimy drobno
cebulę. Do garnka wlewamy łyżkę
oliwy, półtorej łyżki
octu balsamicznego, dodajemy
cebulę i podsmażamy przez kilka minut do zrumienienia.Upieczone
pomidory przekładamy do garnka z
cebulą, mieszamy, gotujemy kilka minut. Następnie zawartość garnka blendujemy. Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku
pieprzem i
solą.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))