Wykonanie
Do pierwszych urodzin bloga jeszcze kilka dni ale tort już upieczony i zjedzony.Wszystkim Wam serdecznie dziękuję że tu zaglądacie, komentujecie i wracacie. Szczególnie jest mi miło gdy dajecie znać, że jakiś przepis wypróbowaliście i dzielicie się swoimi uwagami - każda jest bardzo cenna.W ciągu roku na blogu pojawiło się 165 przepisów przy 240 tysiącach odsłon - nie wiem jak Wam ale mnie się te liczby podobają i motywują do dalszego działania. Dziękuję!Jeśli zaś o sam tort chodzi: Nie mogło zabraknąć
owoców sezonowych - skusiłam się na
jagody w postaci sernika na zimno i dodatkowo na osłodę frużeliny.Do tego krem budyniowy, bo ostatnio za całą rodziną
budyń chodzi i nie chce się od nas odczepić.Wszystko to przełożone czekoladowymi
biszkoptami. Poezja! 6 osób, tortownica 26cm pełna po brzegi - pusta w 10 minut. Gdy podawałam akurat była burza, stąd kiepskie zdjęcie całości
tortu. Swój kawałek ocaliłam i pół godziny później pod parasolką zrobiłam zdjęcie już przy dobrym świetle.
Składniki:Na
biszkopty: (składniki podaję na jeden
biszkopt, należy upiec dwa takie, zatem składniki x2)50g
mąki50g
cukru2
jaja1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia50g
gorzkiej czekolady50g
masłaNa krem budyniowy:3 opakowania budyniu
śmietankowego0,8 l
mleka150g
masłacukier wanilinowy0,5 szklanki
cukruNa sernik
jagodowy:0,5 kg
twarogu trzykrotnie zmielonego2, 5 szklanki
jagód +100 ml
śmietany 36%2 czubate łyżki
cukru pudru1 opakowanie
cukru wanilinowego2 czubate łyżeczki
żelatynyNa frużelinę
jagodową:2 szklanki
jagód6 łyżek
cukru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach zimnej
wody2 łyżki
soku z cytryny2 łyżeczki
żelatynyNa sztywną
bitą śmietanę:300 g
śmietany 36 %
cukier wanilinowy250g
mascarponePrzygotowanie:Blaty
czekoladowe:
masło rozpuść w rondelku i wyłącz palnik. Dodaj pokruszoną
czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia.Ubij
jajka (całe) razem z
cukrem, aż mocno się spienią. Powoli wlewaj
czekoladę stale miksując. Na koniec dodaj
mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20-25 minut.Tak samo upiecz drugi blat. Ostudź.Krem budyniowy:0,6 l
mleka zagotować razem z
masłem i
cukrem. W pozostałym
mleku rozmieszaj proszki budyniowe. Dodaj do gotującego się
mleka i energicznie mieszaj trzepaczką aż utworzy się
budyń.Na paterze zapnij obręcz tortownicy, wyłóż jeden
biszkopt i wylej na niego gorącą masę budyniową. Wyrównaj. Gdy trochę przestygnie przykryj drugim
biszkoptem i wstaw do lodówki na godzinę.Sernik
jagodowy:
Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wrzątku, dokładnie rozmieszaj i odstaw na chwilę do przestudzenia.1,5 szklanki
jagód zmiksuj na gładki mus.W dużym naczyniu utrzyj
ser ze
śmietanką i
cukrem. Dodaj
jagody i zmiksuj do połączenia składników.Zahartuj
żelatynę: dodaj do niej łyżkę masy serowej i rozmieszaj. Dodaj do reszty masy serowej i krótko zmiksuj. Wylej na
biszkopt. Wysyp na sernik resztę
jagód i lekko dociśnij. Pozostaw w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.Przed podaniem udekoruj:Kremówkę ubij z
cukrem. Do ubitej
śmietany porcjami dodawaj
serek mascarpone. Taką masą wedle własnego pomysłu udekoruj ciasto. U mnie dwa
okręgi kleksów a w środku frużelina:Frużelina jagodowa:
Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej
wody i odstaw do napęcznienia
Jagody i
cukier wymieszaj w garnku. Włącz palnik i stale mieszając podgrzewaj aż
cukier się rozpuści a
jagody puszczą sok. Dodaj
cytrynę i
wodę z
mąką, zagotuj i odstaw z ognia. Dodaj
żelatynę, rozmieszaj. Podgrzewaj aż
żelatyna się rozpuści (nie gotuj). Gdy frużelina trochę przestygnie możesz wylać ją na tort.Smacznego!