Wykonanie
SkładnikiCiasto300 g
mąki pszennej5 łyżek
cukru250 g
masła, zimnego125 g
śmietany 18% (gęstej, kwaśnej)Krem3 szklanki (750 ml)
mleka 3,2%50 g
masła100 g
cukru pudru1 opakowanie
cukru wanilinowego3
żółtka3 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
mąki ziemniaczanejBita śmietana500 g
śmietany 30 lub 36% (do ubijania), zimnej5 łyżek
cukru pudru10 g (1 łyżka)
żelatyny (nie jest konieczna w przypadku użycia
śmietany 36% i powyżej)3 łyżki
soku z cytryny lub
limonki lub
wodyoraz:
cukier puder do posypaniaPrzygotowanieCiasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać
cukier i pokrojone w małą kosteczkę zimne
masło. Rozcierać palcami
mąkę z
masłem aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub miksować mieszadłem miksera lub użyć melaksera lub siekać składniki na stolnicy). Dodać
śmietanę i połączyć składniki w jednolitą kulę. Podzielić ją na 2 części, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 6 godzin lub najlepiej na całą noc.Każdą część bardzo cienko rozwałkować na oddzielnym papierze do pieczenia na prostokąty o wymiarach dużej formy około 30 cm x 40 cm. Podczas wałkowania ciasta można je podsypywać
mąką aby się nie kleiło. Jeśli ciasto ciężko się wałkuje bo jest zimne, najlepiej odczekać kilka lub kilkanaście minut i znów spróbować, znów odczekać itd. Ciasto należy składać na pół i rozwałkować, znów złożyć i rozwałkować. Dzięki temu po upieczeniu w cieście pojawią się warstwy. Włożyć do formy pierwszy blat ciasta i ponakłuwać widelcem. Obie części ciasta wstawić do lodówki, na minimum 1/2 godziny.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C . Wstawić blaszkę z pierwszym blatem ciasta i piec przez 15 minut . Wyjąć formę z piekarnika, upieczone ciasto wyjąć z formy, a włożyć drugi placek. Podziurkować widelcem i piec tak jak poprzednio. Placki ostudzić.Krem: W garnku zagotować 2 szklanki
mleka z dodatkiem
masła,
cukru pudru i
cukru wanilinowego. Pozostałe
mleko wymieszać z
żółtkami,
mąką ziemniaczaną i pszenną na jednolitą masę. Zmniejszyć ogień pod zagotowanym
mlekiem, wlewać masę z
żółtkami ciągle mieszając, chwilę podgrzewać aż masa zgęstnieje. Wyłożyć do czystej miseczki, na powierzchni położyć kawałek przezroczystej folii spożywczej i odstawić do ostudzenia.Ostudzony krem wyłożyć na blat z ciasta położony na desce lub z powrotem w formie. Ostudzić gdyby się okazało, że krem jest ciepły.
Bita śmietana:
żelatynę zalać
sokiem z cytryny lub
wodą i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać np. w rondelku z dodatkiem 1 - 2 łyżek
wody i całkowicie rozpuścić
żelatynę ciągle mieszając. Przelać do kubeczka i dokładnie ostudzić. Ubić
śmietanę na sztywną pianę, w trakcie ubijania stopniowo dodawać
cukier puder cały czas ubijając. Gdy
śmietana będzie sztywna dodać ostudzoną
żelatynę i krótko zmiksować do połączenia się składników (aby nie zrobiły się grudki
żelatyny, najlepiej najpierw dodać do niej 2 - 3 łyżki
śmietany a dopiero później, po wymieszaniu, dodać do reszty ubitej kremówki.
Bitą śmietanę wyłożyć na krem, przykryć drugim blatem ciasta, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce (nie musi być lodówka). Posypać
cukrem pudrem i pokroić na porcje. Przechowywać w lodówce, ale wyjmować znacznie wcześniej przed podaniem aby ciasto się ociepliło (w przeciwnym razie może być trochę za sztywne).