Wykonanie
Lubię spełniać marzenia moich
bliskich. W zeszłym roku na urodziny mojej Mamy upiekłam Jej wymarzoną
chałkę z kruszonką, a w te postanowiłam przygotować kremówkę. Wyszła naprawdę pyszna, ale dolna masa była zbyt lejąca (prawdopodobnie za krótko na gazie trzymałam ją, czytaj spanikowałam, że
zrobi mi się jajecznica za szybko :) ). Jednakże ciasto było naprawdę smaczne, a najsmaczniejsze następnego dnia.Kremówkainspiracja
2 płaty
ciasta francuskiegomasa budyniowa :1,5 + 0,5 szklanki
mlekaszklanka kremówki 36%łyżka
cukru waniliowego150 g
cukru6
żółtek4 czubate łyżki
mąki ziemniaczanejłyżka
mąki pszennej100 g miękkiego
masłamasa śmietankowa :500 ml
śmietany 36%3 łyżeczki
żelatyny1/4 szklanki gorącej
wodyłyżka
cukru pudrucukier puder do podania1. W garnku z grubym dnem zagotować 1,5 szklanki
mleka z
cukrem i
cukrem waniliowym.Dodać kremówkę i ponownie zagotować.W
między czasie zmiksować blenderem 0,5 szklanki
mleka z
mąką ziemniaczaną i pszenną oraz
żółtkami.Wlać tą masę do garnka i ugotować, jak na
budyń - mieszać często by nie powstawały grudki, masa ma wyraźnie zgęstnieć.Zdjąć z ognia garnek, przykryć folią tak by dotykała masę (nie powstanie kożuch) i zostawić do ostudzenia.2. Płaty
ciasta francuskiego rozwałkować, nakłuć i oba piec oddzielnie przez 25 min w temp. 200 st.C aż będą złote.Kiedy ciasto będzie w piekarniku się puszyło, należy docisnąć te wypuszczenia widelcem, ma być płaskie.Wystudzić ciasto, dociąć do wymiarów blaszki (około 20x30cm).3. Kiedy masa budyniowa będzie wystudzona, ale w temp. pokojowej to w oddzielnej misce zmiksować
masło na puch i stopniowo łyżka po łyżce dodawać do tego
masła masę budyniową.Na blachę wyłożyć przygotowany pierwszy płat ciasta i wylać na nie masę budyniową - schładzać w lodówce przez godzinę.4. Po tym czasie przygotować masę
śmietankową - ubić
śmietanę kremówkę z
cukrem pudrem na sztywno.W gorącej wodzie rozprowadzić
żelatynę, ostudzić, dodać do masy i zmiksować.Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na nie masę
śmietankową.Drugi płat
ciasta francuskiego pokroić na 10-12 kawałków i ułożyć je na górze (stroną nakłutą widelcami do dołu ciasta), jeden przy drugim (ułatwi to podawanie ciasta).Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.Podawać oprószone
cukrem pudrem.