Wykonanie
            Małe, figlarne 
ciasteczka z 
owocami; kruche ciasto, budyniowy krem i 
figi czyli prosto i smacznie kolejny raz :)

ciasto:120 g 
mąki pszennej100 g 
mąki ziemniaczanej1/2 opakowania 
cukru waniliowego150 g zimnego 
masła40 g 
cukru3 
żółtkamasa budyniowa:500 ml 
mleka30 g 
mąki ziemniaczanej90 g 
cukru3 
żółtka1 łyżka 
żelatynydodatkowo:kilka świeżych figwykonanie:W misce połączyć 
mąkę pszenną, ziemniaczaną, 
cukier,
cukier waniliowy i 
masło tak aby powstała kruszonka. Na koniec dodać 
żółtka i szybko zagnieść (ciasto im dłużej wyrabiane, tym twardsze po upieczeniu). Wstawić do lodówki na\ ok. 30 minut. Foremki do tartaletek natłuścić 
masłem i wyłożyć schłodzonym 
ciastem. Ponownie wstawić do lodówki na ok 30 minut. Piekarnik nagrzać do 170 ° C wstawić foremki z 
ciastem i piec ok. 20 minut do złotego koloru.W tym czasie przygotować 
budyń. 
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 
cukrem, dodać 
żółtka, 400 ml 
mleka i połączyć. Całość podgrzewać cały czas mieszając. W pozostałych 100 ml 
mleka rozpuścić 
żelatynę i dodać do masy budyniowej, nadal mieszając. Masę zagotować, aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i ostudzić. Na wystudzone tartaletki kłaść po ok. 1 łyżce kremu budyniowego. 
Figi pokroić w plastry i układać na kremie.* według tego przepisu można wykonać też jedną dużą tartę z 
figami.Smacznego! :)







