Wykonanie
Odkąd zobaczyłam je na blogu Ali wiedziałam, że prędzej czy później przyjdzie na nie czas ... :) Kruche, delikatne, ciasto i zamknięty w nim aksamitny
budyń ... Znacie lepsze zestawienie? Babeczki robi się na prawdę szybko, przepis jest prosty, zachęcam więc wszystkich łasuchów do wypróbowania przepisu.
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj .
Składniki na ciasto:
300 g mąk i pszennej
3
żółtka50 g
cukru pudru150 g zimnego
masła2-3 łyżki kwaśnej
śmietany 18%Składniki na
budyń:
1.5 szkl.
mleka1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
cukru2
żółtka1/2 op.
cukru wanilinowegoWykonanie:
Do przesianej
mąki dodajemy pokrojone na kawałki
masło,
cukier puder,
żółtka i
śmietanę. Mikserem wyrabiamy krótko, do połączenia się składników, po czym przekładamy ciasto na blat stołu i formujemy z niego kulę. Następnie rozwałkowujemy je na placek o grubości ok 3-4 mmm i foremką do babeczek wycinamy po 2 kółka na każdą babeczkę. Jednym kółkiem wykładamy foremkę, a drugie posłuży nam do "zamknięcia" babeczki. Wyklejone
ciastem foremki odkładamy w chłodne miejsce na czas przygotowania budyniu (ja wstawiłam do lodówki).
Przygotowanie budyniu: Gotujemy szklankę
mleka z
cukrem i
cukrem wanilinowym. W reszcie
mleka miksujemy
żółtka z obiema
mąkami i wlewamy na gotujące się
mleko. Mieszamy do zagotowania się. Gorącym
budyniem wypełniamy foremki i przykrywamy wykrojonymi krążkami ciasta, lekko dociskając po bokach.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 25 minut (do uzyskania złotego koloru). Studzimy, a po wyjęciu z foremek posypujemy
cukrem pudrem.