Wykonanie
14 Czerwca 2013 Gotowanie ze stylemBabeczki to bardzo smaczny i prosty do wykonania deser składający się z ciasta kruchego z dodatkiem
wiórków kokosowych, domowej masy budyniowej oraz
truskawek. Lekkie i aromatyczne tartaletki to idealny deser na wszelkie spotkania okolicznościowe, wspaniale oddający smak
owoców i stanowiący piękną ozdobę stołu. Tartaletki doskonale komponują się także z innymi
owocami takimi jak
maliny,
jagody bądź
mandarynki.Babeczki z masą budyniową i
truskawkamiSkładniki na 10 porcji:200 g
mąki pszennej3 łyżki
cukru pudru1
żółtko100 g
masła1 łyżka
śmietany 18%1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru wanilinowego2 łyżki stołowe
wiórków kokosowychKrem budyniowy:1
żółtko100 g
masła1/2 szklanki
mąki pszennej2 szklanki
mleka1/4 szklanki
cukru1/2 opakowania
cukru wanilinowegoDodatkowo:
truskawki do dekoracjimałe foremki metalowe do babeczekSposób przygotowania:Ciasto:
Masło przełożyć do rondla a następnie podgrzewać na wolnym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się. W misce wymieszać wszystkie składniki i zagnieść z nich ciasto, po czym wstawić do lodówki na około 30 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wykrawać krążki i oklejać nimi foremki. Spód podziurawić widelcem. Piec w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku przez 10 minut. Po upieczeniu babeczki wyjąć z piekarnika i przestudzić.Krem budyniowy:Do rondla wlać 1 szklankę
mleka, dodać
masło,
cukier i
cukier wanilinowy a następnie podgrzewać na wolnym ogniu.Pozostałą ilość
mleka przelać do miseczki, dodać
mąkę oraz
żółtko i dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą miksera.Kiedy
mleko w rondlu zacznie wrzeć, przelać rozrobioną wcześniej masę, po czym ponownie doprowadzić do wrzenia stale mieszając.Gorącą masę budyniową nakładać we wgłębienia upieczonych i schłodzonych babeczek, odstawić do przestygnięcia,a następnie udekorować kawałkami
truskawek.