Wykonanie
Przedstawiam ciasto które może i nie powala wizualnie lecz na pewno powala smakiem. Pomysł powstał w mojej głowie dziś rano, gdy szukałam inspiracji ,,co by tu upiec,,. Kruche ciasto,
budyń i zatopione w nim
brzoskwinie. Owszem przypomina ciasto z
jabłkami i
budyniem lecz sposób wykonania nadzienia jest zupełnie inny,gdyż
budyń gotujemy na mieszance
soku z brzoskwiń i
mleka a jako zagęstnik stosujemy
budyń i
kisiel. Ciekawe prawda?CIASTO3 szklanki
mąki pszennej3\4 szklanki
cukru pudru3
żółtka2 - 3 łyżki
śmietany 18%20 dag
masłacukier wanilinowyłyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki siekamy na kruszonkę i zagniatamy gładkie , kruche ciasto. Odstawiamy do lodówki na 1\2 godziny.MASA
sok z brzoskwińmleko do uzupełnienia by otrzymać 4 szklanki płynu3 łyżki
cukru2 budynie
śmietankowe bez
cukrukisiel typu ,,słodka chwila,,
jabłkowypokrojone
brzoskwiniegarść
wiórków kokosowychSok z brzoskwiń mieszamy z
mlekiem, odlewamy 3\4 szklanki, Resztę gotujemy z
cukrem. Do odlanego
mleka wsypujemy budynie i
kisiel , mieszamy i wlewamy do gotującego płynu ciągle mieszając, zagotowujemy do zgęstnienia. Do gorącego budyniu dodajemy
brzoskwinie.Ciasto dzielimy na dwie części , pierwszą wałkujemy na placek. Wkładamy do blaszki 24x36 wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy wiórkami i wylewamy
budyń z
brzoskwiniami - nie trzeba go studzić - przykrywamy wierzch paseczkami z drugiego kawałka ciasta. Pieczemy 50 minut w 175 stopniach bez termoobiegu.