ßßß
Potrzebujesz:Danie główne: (u mnie obiad na 2 dni dla 2 osób)1 opakowanie makaronu Malma Conchiglie Rigate300 ml soku pomidorowego2 puszki tunczyka w oleju roślinnym1 małą cebulę2 ząbki czosnkuświeżo mielony pieprz czarny lub kolorowybazyliaNa placuszki szpinakowe: (dodatek do 1 obiadu dla 2 osób)450g mrożonego szpinaku1 opakowanie serka Ricotta2 łyżeczki soku z limonki1 jajko2 łyżki mąki pszennejszczyptę gałki muszkatołowejsól, pieprzPrzygotowanie:Makaron:Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.Cebulę kroimy w kostkę.Otwieramy puszki tunczyka i zlewamy z nich olej na patelnię. Włączamy palnik i podgrzewamy olej.Na gorący olej wrzucamy pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Krótko smażymy do zezłocenia. Dodajemy tunczyka i smażymy 3 minuty co chwila mieszając. Wlewamy sok pomidorowy, doprawiamy i smażymy na wolnym ogniu aż większość soku odparujeDodajemy odcedzony makaron.Dokładnie mieszamy i gotowe!Placuszki szpinakowe:Rozmrażamy szpinak. Odcedzamy.Mocno rozgrzewamy suchą patelnię. Wrzucamy na nią szpinak i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Smażymy do odparowania wody (koło 5 minut często mieszając). Wyłączamy palnik i studzimy szpinak.Serek mieszamy z sokiem z limonki. Dodajemy jajko, mąkę i szpinak. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy.Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. łyżką nakładamy małe placuszki (maksimum 1 niezbyt kopiasta łyżka masy szpinakowej - inaczej trudno będzie przekręcać.)Smażymy placuszki około 1 , 5 minuty z każdej strony. Szybko zaczynają się rumienić.Gotowe!Smacznego!