Wykonanie
Jak mantrę
będę powtarzała: kto jadł
szpinak tylko w przedszkolu i szpitalu - ten wcale
szpinaku nie jadł! Dobrze przyrządzony smakuje znakomicie, nawet dzieci proszą o dokładkę. O właściwościach
szpinaku pisałam już dużo więc tylko przypomnę o profilaktyce przeciwnowotworowej.Dziś
szpinak w formie placuszków. Placki z makaronem?
Czemu nie! Oczywiście te placuszki pełnią tu rolę sałatki a nie głównej treści posiłku, dlatego jak najbardziej pasują.
Makaron Malma z
tunczykiem w
sosie pomidorowym - lekko pikantny idealnie się komponuje z delikatnym w środku i chrupiącym z zewnątrz placuszkiem
szpinakowym.Potrawa bardzo łatwa w przygotowaniu - poradzi sobie początkujący kucharz. Wystarczy postępować krok po kroku. Obiad Was zachwyci :) Gorąco polecam, bo nam dzisiaj ogromnie smakowało.

Potrzebujesz:Danie główne: (u mnie obiad na 2 dni dla 2 osób)1 opakowanie
makaronu Malma Conchiglie Rigate300 ml
soku pomidorowego2 puszki
tunczyka w oleju roślinnym1 małą
cebulę2 ząbki
czosnkuświeżo mielony
pieprz czarny lub kolorowy
bazyliaNa placuszki
szpinakowe: (dodatek do 1 obiadu dla 2 osób)450g
mrożonego szpinaku1 opakowanie
serka Ricotta2 łyżeczki
soku z limonki1
jajko2 łyżki
mąki pszennejszczyptę
gałki muszkatołowejsól,
pieprzPrzygotowanie:
Makaron:
Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
Cebulę kroimy w kostkę.Otwieramy puszki
tunczyka i zlewamy z nich
olej na patelnię. Włączamy palnik i podgrzewamy
olej.Na gorący
olej wrzucamy pokrojoną
cebulkę i
czosnek przeciśnięty przez praskę. Krótko smażymy do zezłocenia. Dodajemy
tunczyka i smażymy 3 minuty co chwila mieszając. Wlewamy
sok pomidorowy, doprawiamy i smażymy na wolnym ogniu aż większość soku odparujeDodajemy odcedzony
makaron.Dokładnie mieszamy i gotowe!Placuszki
szpinakowe:Rozmrażamy
szpinak. Odcedzamy.Mocno rozgrzewamy suchą patelnię. Wrzucamy na nią
szpinak i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki
czosnku. Smażymy do odparowania
wody (koło 5 minut często mieszając). Wyłączamy palnik i studzimy
szpinak.
Serek mieszamy z
sokiem z limonki. Dodajemy
jajko,
mąkę i
szpinak. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy.Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki
oliwy z oliwek. łyżką nakładamy małe placuszki (maksimum 1 niezbyt kopiasta łyżka masy szpinakowej - inaczej trudno będzie przekręcać.)Smażymy placuszki około 1 , 5 minuty z każdej strony. Szybko zaczynają się rumienić.Gotowe!Smacznego!
