ßßß Cookit - przepis na Tuńczyk w sosie pomidorowym z makaronem i placuszkami szpinakowymi z ricottą

Tuńczyk w sosie pomidorowym z makaronem i placuszkami szpinakowymi z ricottą

nazwa

Wykonanie

Jak mantrę będę powtarzała: kto jadł szpinak tylko w przedszkolu i szpitalu - ten wcale szpinaku nie jadł! Dobrze przyrządzony smakuje znakomicie, nawet dzieci proszą o dokładkę. O właściwościach szpinaku pisałam już dużo więc tylko przypomnę o profilaktyce przeciwnowotworowej.
Dziś szpinak w formie placuszków. Placki z makaronem? Czemu nie! Oczywiście te placuszki pełnią tu rolę sałatki a nie głównej treści posiłku, dlatego jak najbardziej pasują. Makaron Malma z tunczykiem w sosie pomidorowym - lekko pikantny idealnie się komponuje z delikatnym w środku i chrupiącym z zewnątrz placuszkiem szpinakowym.
Potrawa bardzo łatwa w przygotowaniu - poradzi sobie początkujący kucharz. Wystarczy postępować krok po kroku. Obiad Was zachwyci :) Gorąco polecam, bo nam dzisiaj ogromnie smakowało.
Potrzebujesz:
Danie główne: (u mnie obiad na 2 dni dla 2 osób)
1 opakowanie makaronu Malma Conchiglie Rigate
300 ml soku pomidorowego
2 puszki tunczyka w oleju roślinnym
1 małą cebulę
2 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz czarny lub kolorowy
bazylia
Na placuszki szpinakowe: (dodatek do 1 obiadu dla 2 osób)
450g mrożonego szpinaku
1 opakowanie serka Ricotta
2 łyżeczki soku z limonki
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
szczyptę gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron:
Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
Cebulę kroimy w kostkę.
Otwieramy puszki tunczyka i zlewamy z nich olej na patelnię. Włączamy palnik i podgrzewamy olej.
Na gorący olej wrzucamy pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Krótko smażymy do zezłocenia. Dodajemy tunczyka i smażymy 3 minuty co chwila mieszając. Wlewamy sok pomidorowy, doprawiamy i smażymy na wolnym ogniu aż większość soku odparuje
Dodajemy odcedzony makaron.Dokładnie mieszamy i gotowe!
Placuszki szpinakowe:
Rozmrażamy szpinak. Odcedzamy.
Mocno rozgrzewamy suchą patelnię. Wrzucamy na nią szpinak i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Smażymy do odparowania wody (koło 5 minut często mieszając). Wyłączamy palnik i studzimy szpinak.
Serek mieszamy z sokiem z limonki. Dodajemy jajko, mąkę i szpinak. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. łyżką nakładamy małe placuszki (maksimum 1 niezbyt kopiasta łyżka masy szpinakowej - inaczej trudno będzie przekręcać.)
Smażymy placuszki około 1 , 5 minuty z każdej strony. Szybko zaczynają się rumienić.Gotowe!
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/03/tunczyk-w-sosie-pomidorowym-z-makaronem.html