ßßß Cookit - przepis na Pyszne ciasto z pianką krówkową

Pyszne ciasto z pianką krówkową

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na świetne ciacho z masą krówkową. Pięknie sie prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej.
Przepisów na biszkopt wypróbowałam już mnóstwo i za każdym razem sobie obiecuję, że nie będzie więcej eksperymentów, bo przecież mam już wystarczająco dobrych receptur. Ten przepis skusił mnie dodatkiem mleka z kawą. Muszę powiedzieć, że to jeden z lepszych biszkoptów. Juz w godzinę po upieczeniu odkroiłam nożem wierzch ciasta i wyszedł mi idealny wręcz "naleśnik" który był wilgotny i nic a nic się nie rozwalał. Chyba byłabym w stanie przekroić ten biszkopt na 4 części, chociaż krojenie biszkoptu to moja pięta achillesowa! Znakomity przepis.
Krem krówkowy nie jest za słodki - dla mnie całość idealnie skomponowana. Wilgotny biszkopt i delikatna, nie za słodka krówkowa pianka. Całość zwienczona bardzo gęstym sosem z białej czekolady, który osładza nam kompozycję.Po przekrojeniu gęstymi kroplami spływa z ciasta bardzo wolno, co mnie osobiście bardzo się podoba. Ciasto warte wypróbowania!
Potrzebujesz:
Na biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki drobnego cukru
2 i pół szklanki mąki pszennej tortowej (przesiać)
1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej
1 szklankę mleka
1 łyżkę octu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 szklanki oleju
Do nasączenia biszkoptu:
150 ml mleka
1 czubata łyżka kakao
1 czubata łyżka cukru
50 ml likieru orzechowego (opcjonalnie)
Przygotowanie ciasta:
Jajka ubijamy z cukrem aż podwoją swoją objętość.
Dodajemy olej i sodę oczyszczoną. Dalej miksujemy już na wolnych obrotach.
Małymi partiami dodajemy mąkę.
Dolewamy ocet
Dodajemy kawę rozpuszczoną w mleku (może być zimne, wystarczy porządnie wymieszać)
Dno tortownicy smarujemy masłem. Wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
Po wystudzeniu ścinamy wierzch biszkoptu, żeby wyrównać ciasto. Ja ten wierzch zjadłam z konfiturą - pyyycha!
Szykujemy poncz: podgrzewamy mleko z kakao i cukrem aż do dokładnego połączenia składników. Gdy wystygnie dodajemy alkohol. Ponczujemy ciasto powstałą miksturą (nie wypijcie, chociaż wiem, że korci :))
Na krem:
600 ml jogurtu naturalnego greckiego
1 puszka (400g) masy krówkowej
350 ml śmietany 36%
1 łyżka kakao
1/3 szklanki cukru trzcinowego
3 łyżki żelatyny rozpuszczone w odrobinie wrzątku
Przygotowanie:
śmietankę ubijamy na sztywno
Rozpuszczamy i studzimy żelatynę.
Miksujemy razem masę krówkową, jogurt, kakao i cukier.
Gdy żelatyna jest płynna ale chłodna dodajemy do niej łyżkę masy i dokładnie mieszamy. Przelewamy z powrotem do kremu.*
Dodajemy kremówkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Wylewamy na nasączony biszkopt i wstawiamy do lodówki pod przykryciem do stężenia (kilka godzin.
Na polewę:
50g masła
50 ml śmietanki 36%
100 g białej czekolady
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej ciągle mieszając. Wylewamy na stężałą masę. Wsadzamy do lodówki. Gdy będzie całkiem zimna dowolnie dekorujemy ciasto - u mnie dziś draże kakaowe. Można też użyć świeżych owoców lub tego, co Wam do głowy przyjdzie.
Smacznego!
* Jeżeli wlejemy ciepłą żelatynę do zimnego kremu to najpewniej ciasto wyląduje w śmietniku. Żelatyna zastygnie przed połączeniem z innymi składnikami i utworzy grudki w kremie. Sam krem natomiast nam nie zastygnie wcale. Dlatego postępujemy stopniowo, ochładzając powoli żelatynę odrobiną kremu. W ten sposób unikniemy przykrych niespodzianek. Tego wyjasnienia zabrakło mi w oryginalnym przepisie, bo niedoświadczona osoba postępując według oryginalnych instrukcji ciasto raczej na pewno by zepsuła.
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/02/pyszne-ciasto-z-pianka-krowkowa.html