Wykonanie
Kotlet mielony! Proste, takie proste, że aż szkoda czasu, by o tym pisać. A jednak...Kotlety mielone uwielbiam, ale bardzo rzadko zjadam je ze smakiem u kogoś. Za suche, za tłuste, niezdrowe,
mięso wieprzowe... nie, nie i nie. Nie lubiłam tego dania,
póki nie trafiłam gdzieś na przepis, który od tamtej
pory stosuję.A w dniu wczorajszym mój mąż wiedząc, co będzie na obiad od rana chodził i "kiedy te kotlety?!" :) Tłumaczę grzecznie, że jeszcze przed południem, więc za wcześnie... to wrócił 12 . 01 pytać o kotlety :)

Potrzebujesz: (na ok 10 kotletów)- 0,5 kg
mięsa mielonego indyczego- 1
jajko- 1 średnia
cebula- 1 łyżka
śmietany (używam taką, jaką akurat mam otwartą)- 2 czubate łyżeczki
musztardy (u mnie stołowa)-
bułka tarta-
oliwa z oliwek-
pieprzPrzygotowanie:
Cebulę drobniutko posiekać. W dużej misce wymieszać
mięso,
cebulę,
jajko,
śmietanę i
musztardę. Dodać trochę
bułki, by masa była bardziej zwarta (ja dodałam ok 0,5szklanki). Doprawić
pieprzem.Do głębokiego talerza wsypać
bułkę tartą. Mokrymi dłońmi formować kotlety i obtaczać w
bułce.Na patelni rozgrzać
oliwę (koło 4-5 łyżek). Włożyć kotlety i smażyć do zbrązowienia z każdej strony.U mnie tradycyjnie z
buraczkami. Dodatkowo pomidorek,
sałata lodowa,
papryka i
kiełki lucerny.Smacznego!