Wykonanie
Jakiś czas temu, na blogu pojawił się przepis na krem z
kalafiora, oraz pikantny chowder z
kukurydzą. Tym razem naszło mnie na tradycyjną zupę z wykorzystaniem tego warzywa - po prostu: na
bulionie, z
ziemniakami i całymi różyczkami
kalafiora.Jeśli robicie
bulion samodzielnie, to wykonanie takiej zupy zajmie trochę więcej czasu - ale naprawdę warto. Nie widzę powodu, żeby faszerować się kostkami, których skład stanowi cała tablica Mendelejewa...Kalafiorowa
Składniki:4 skrzydełka z
kurczaka (w wersji wege pomijamy)
włoszczyzna + 2
marchewkiduży
kalafior4-5
ziemniakówpo 3-4
liście laurowe,
ziela angielskie i
owoce jałowcasól i
pieprz do smaku
koperek i śmietana/jogurt naturalny do podaniaSkrzydełka zalewamy zimną
wodą, mniej więcej dwoma litrami. Dodajemy
ziele angielskie,
jałowiec i
liście laurowe. Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Następnie dodajemy obraną
włoszczyznę, szczyptę
soli i gotujemy całość kolejne 30 minut - do miękkości warzyw.
Ziemniaki i dodatkowe
marchewki obieramy i kroimy w kostkę.
Kalafior dzielimy na różyczki. Dodajemy warzywa do
bulionu i gotujemy do miękkości - jakieś 10-15 minut.Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Zupę podajemy z dużą ilością
koperku i zabieloną
śmietaną, albo
jogurtem naturalnym.Smacznego!