Wykonanie
Założę się, że większość z Was ma swój ulubiony rodzaj pizzy. Grube, lub cienkie ciasto. Przypieczone, lub miękkie i puchate. Szerokie, sycące brzegi, lub chudziutkie, prawie niewidoczne krawędzie.To samo w kwestii dodatków - jedni kochają pikantną pepperoni, inni słodką hawajską, a jeszcze inni zajadają się najprostszą margaritą.Jednak od czasu do czasu nagle nadchodzi, wielka i nieokiełznana, ochota na coś innego. Czasem nie wiadomo na co (god bless wynalazcę opcji "pizza pół-na-pół") i wtedy trzeba trochę pokombinować.To właśnie wydarzyło się w moim przypadku przed paroma dniami - ochota na pizzę - wielka, ochota na nowe smaki - jeszcze większa. Wybór jednak trudny, dlatego, długo się nie zastanawiając, postawiłam na aż trzy warianty smakowe. Żeby było jeszcze inaczej niż zwykle, dodatkowo zdecydowałam się upiec kilka małych wersji, zamiast pizzy XL podzielonej na części.To była jedna z najlepszych kucharskich decyzji ever - a oto efekt:Przepis na ciasto i sos zaczerpnęłam z mojej ukochanej książki "Wypieki" Anneki Manning

Składniki - na 6 większych, lub 8 mniejszych pizzerinek:Ciasto:250ml ciepłej
wody15g świeżych
drożdżyok. 350g
mąki (u mnie orkiszowa i orkiszowa razowa, po połowie)dwie łyżki
oliwyłyżeczka
soliłyżeczka
cukruSos:łyżka
oliwy do smażeniaposiekana
cebulapuszka krojonych
pomidorówłyżka
koncentratu pomidorowegosól,
cukier i
bazylia do smakuDodatki - nie podaję ilości, bo to kwestia gustu :)
wędzony łosoś - pokrojony w paski
kiełbasa suszona - plasterki
szynka dojrzewająca (parmeńska chociażby) - porwana
ser pleśniowy - pokrojony w kostkę
oliwki czarne - w plasterkach
oliwki zielone - w plasterkach
suszone pomidory z
oliwy - pokrojone w paski
czerwona cebula - pokrojona w piórkatarty
ser -
mozzarellasuszone oreganorukola na wierzchZ
drożdży,
cukru i 125ml
wody robimy rozczyn - dokładnie mieszamy składniki i pozostawiamy na kwadrans do spienienia.Następnie dodajemy resztę składników - pozostałą
wodę,
mąkę,
sól i
oliwę - i dokładnie mieszamy.Przekładamy ciasto na oprószoną
mąką stolnicę i dokładnie zagniatamy, do uzyskania elastycznego ciasta.Ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę - lub do podwojenia objętości.Gdy ciasto rośnie przygotowujemy sos:Na
oliwie szklimy
cebulę. Następnie dodajemy
pomidory i
koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut, aż sos się zredukuje.Gdy ciasto urosło dzielimy je na 6-8 części, każdą rozwałkowujemy na płasko, starając się zachować okrągły kształt. Każdy placek smarujemy sosem - rozsmarowujemy porcję mniej więcej wielkości sporej łyżki.Na sosie układamy dodatki: na części
wędzonego łososia oraz
zielone oliwki, i
ser pleśniowy, a także
suszone pomidory. Na części
kiełbasę i
cebulę, na reszcie
szynkę,
czarne oliwki i resztę
suszonych pomidorów. Wszystkie posypujemy
oregano i tartym
serem.Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 13-15 minut - aż się zrumienią.Po wyjęciu z pieca wykładamy na pizze po garści
rukoli i gotowe!Smacznego!
