Wykonanie
Jakiś czas temu nawiązałam bardzo ciekawą współpracę z producentem win Celebro . Do przetestowania dostałam fantastyczne
wina, które idealnie pasują do posiłków. W ofercie Celebro znajdziecie
wina czerwone i białe półwytrawne oraz francuskie
wino półsłodkie idealnie pasujące do deserów,
lodów i ciast.Do pizzy z
szynką parmeńską,
rukolą i
mozzarellą wybrałam włoskie,
czerwone wino półwytrawne, które idealnie pasuje do tej potrawy. Zapraszam Was do zapoznania się z ofertą firmy oraz odwiedzenia ich strony na Facebooku (KLIK).


Składniki (pizza o śr. 35 cm):Ciasto:200 g
mąki110 ml ciepłej
wody10 g świeżych
drożdży1 łyżka
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
soliSos:1/2 puszki
pomidorów krojonych2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1 łyżka
oliwy1 ząbek
czosnku1/2 łyżki
suszonego oregano1/2 łyżeczki
cukruDodatkowo:2
pomidory malinowe10
pomidorów koktajlowych8 plastrów
szynki parmeńskiej2 łyżki czarnych
oliwek1 mała
czerwona cebula250 g
mozzarelligarść
rukoli


Ciasto: Do letniej
wody dodać pokruszone
drożdże,
cukier i łyżkę
mąki. Zaczyn wymieszać i pozostawić do podrośnięcia.
Mąkę wymieszać z
solą. Dodać podrośnięte
drożdże i łyżkę
oliwy. Zagnieść elastyczne ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę.Sos: Składniki sosu zmiksować i podgrzać chwilę na niewielkim ogniu do zgęstnienia.
Cebulę pokroić w piórka,
pomidory koktajlowe na połówki,
pomidory malinowe i
mozzarellę w plastry.Podrośnięte ciasto rozwałkować cienko i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować sosem, dodać
cebulę, pokrojone
pomidory,
oliwki i
mozzarellę. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15-18 minut. Na upieczonej pizzy ułożyć plastry
szynki parmeńskiej i
rukolę.Podawać z włoskim, czerwonym,
półwytrawnym winem Celebro w temperaturze 16-18 stopni. Smacznego!