ßßß

Składniki (pizza o śr. 35 cm):Ciasto:200 g mąki110 ml ciepłej wody10 g świeżych drożdży1 łyżka oliwy z oliwek1/2 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki soliSos:1/2 puszki pomidorów krojonych2 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 łyżka oliwy1 ząbek czosnku1/2 łyżki suszonego oregano1/2 łyżeczki cukruDodatkowo:2 pomidory malinowe10 pomidorów koktajlowych8 plastrów szynki parmeńskiej2 łyżki czarnych oliwek1 mała czerwona cebula250 g mozzarelligarść rukoli

Ciasto: Do letniej wody dodać pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Zaczyn wymieszać i pozostawić do podrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą. Dodać podrośnięte drożdże i łyżkę oliwy. Zagnieść elastyczne ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę.Sos: Składniki sosu zmiksować i podgrzać chwilę na niewielkim ogniu do zgęstnienia.Cebulę pokroić w piórka, pomidory koktajlowe na połówki, pomidory malinowe i mozzarellę w plastry.Podrośnięte ciasto rozwałkować cienko i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować sosem, dodać cebulę, pokrojone pomidory, oliwki i mozzarellę. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15-18 minut. Na upieczonej pizzy ułożyć plastry szynki parmeńskiej i rukolę.Podawać z włoskim, czerwonym, półwytrawnym winem Celebro w temperaturze 16-18 stopni. Smacznego!