ßßß Cookit - przepis na Ryba w sosie słodko-kwaśnym z makaronem chińskim

Ryba w sosie słodko-kwaśnym z makaronem chińskim

nazwa

Wykonanie

Czy nie zdarza Wam się czasami zjeść jakiejś chińszczyzny? Ja już nie byłam kilka lat, głównie dlatego, że kiedyś się mocno przytrułam, a także dlatego, że dania te często są bardzo tłuste i nie zawsze świeże. Nie oznacza to jednak, że zrezygnowałam ze smaku azjatyckich potraw i w weekend przygotowałam rybę w sosie słodko kwaśnym z dodatkiem makaronu chińskiego. Sos przygotowałam samodzielnie i co tu dużo pisać, wyszedł prawie jak z prawdziwego „Chińczyka”. Oczywiście można go bardzie urozmaicić np. pędami bambusami, ja natomiast zrobiłam wersję bez tego dodatku. Moja wersja była też zdecydowanie lżejsza, gdyż nie smażyłam ryby w panierce, a sosu nie zagęszczałam mąką.
Składniki:
Filet z dorsza norweskiego (może być równie dobrze inna ryba)
1,5 marchewki
0,5 papryki
0,5 puszki kukurydzy
1 cebula
1 puszka ananasa w kawałkach
1 pomarańcza
1 szklanka soku cytrynowego (lub sok z dwóch cytryn)
0,5 kg sosu pomidorowego z kartonu
3 łyżki syropu z agawy
Sól himalajska, pieprz czarny, przyprawa chińska, przyprawa do ryb
Olej ryżowy
Makaron chiński lub ryż (do wyboru)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzałam do ok. 180 stopni. Umyty filet z dorsza przyprawiłam solą himalajską i przyprawą do ryb. Wstawiłam do piekarnika na około 20 minut w rękawie do pieczenia. Cebule posiekałam na małe kawałki, a paprykę i marchewkę w małe patyczki. Na rozgrzanym oleju ryżowym smażyłam cebulę, a jak lekko się zeszkliła, dodałam paprykę i marchewkę. Smażyłam pod przykrywką kilka minut, po czym dodałam odsączoną kukurydzę i również odsączonego ananasa. Smażyłam kolejne kilka minut, po czym dodałam sok z wyciśniętej pomarańczy, sok cytrynowy, sok z puszki ananasa i syrop z agawy. Przyprawiłam lekko solą himalajską i przyprawą chińską, gotowałam jeszcze kilka minut, po czym dodałam sos pomidorowy i gotowałam jeszcze dosłownie 3-4 minuty. Jeżeli chcielibyście osiągnąć konsystencję, jak w chińczyku, możecie dodać wymieszaną z wodą 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Ja ten element pominęłam. Upieczoną rybę podzieliłam na mniejsze kawałki i podawałam z makaronem chińskim oraz przygotowanym sosem słodko-kwaśnym. Aż ślinka cieknie :)
Źródło:http://miseczkazdrowia.blogspot.com/2014/09/ryba-w-sosie-sodko-kwasnym-z-makaronem.html