Wykonanie
Składniki:- 1 kg
wołowiny- 2
cebule- 3-4 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostra, 1 łyżeczka
cukru trzcinowego- 1 łyżka
sosu Worcestershire- 2 łyżki
sosu sojowego- 400 ml
ciemnego piwa- opcjonalnie - 200 ml
bulionu warzywnego- 1 łyżka
mąkiWołowinę umyć, pokroić w kostkę i osuszyć.W misce wymieszać:
sos sojowy,
sól,
pieprz,
paprykę słodką (1 łyżeczka) i ostrą (1/3 łyżeczki). Dodać
mięso i je porządnie wymieszać, aż każdy kawałek będzie dokładnie pokryty marynatą.Zostawić tak
mięso na minimum pół godziny (najlepiej godzinę) w temperaturze pokojowej.
Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać
mięso i obsmażyć dokłądnie z każdej strony. Wyjąc
mięso i na tej samej patelni rozgrzać ponownie
oliwę, dodać posiekaną w piórka
cebulę i
czosnek. Smażyć do zrumienienia.Dodać
mięso oraz pozostałe
przyprawy:
cukier,
sos Worcestershire,
piwo. Można dodać około 200 ml
bulionu warzywnego. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć garnek pokrywką i nastawić mały ogień (gulasz potrzebuje małego ognia i dużo czasu). Dusić tak około 3-3.5 godziny od czasu do czasu mieszając.Na 10 minut przed końcem gotowania, odlać kilka łyżek sosu i wymieszać go z
mąką.Ponownie zagotować.U mnie gulasz podany jest z puree z
batatów:- 1 kg
batatów- 4 łyżki
masła- 4 łyżki
smietanki 36%- odrobina
soli i
papryki chiliBataty ugotować do miękkości, odcedzić. Rozgnieść tłuczkiem do
ziemniaków, dodać
masło,
śmietankę i
przyprawy.Podać ciepłe!SMACZNEGO!