Wykonanie
Właściwie nie wiem czy to przepis siostry czy szwagra :) W każdym razie prosty gulasz nabiera wyjątkowego smaku, dzięki jednemu prostemu zabiegowi, a konkretnie chodzi o zasmażkę ze
słodkiej papryki :)Musisz uważać, żeby jej nie przypalić, kiedy smażona
papryka zacznie pięknie pachnieć, po chwili dodaj
masło i smaż jeszcze minutkę, cały czas mieszając. Gulasz będzie miał piękny aromat i kolor...Najlepiej jeśli do jego przygotowania użyjesz
bulionu warzywnego, jeśli go jednak nie masz, wystarczy zwykła
woda. Pamiętaj, aby całość doprawić do smaku
solą dopiero pod koniec duszenia.Składniki:- 700 gramów
wołowiny- 1 duża
cebula- 3 ząbki
czosnku- 2 łyżki
oleju- 3 łyżeczki
słodkiej papryki- 1/3 łyżeczki
ostrej papryki- łyżka
masła- 400 ml chłodnej
wody lub
bulionu warzywnego- 1 łyżka
mąki do zagęszczenia + odrobina do oprószenia
mięsa-
sól do smakuPrzygotowanie:1.
Wołowinę myjemy, osuszamy, kroimy na nieduże kawałki, oprószamy
mąką.
Cebulę kroimy w kostkę,
czosnek w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy
olej, podsmażamy kilka minut
mięso z
cebulą i
czosnkiem na dużym ogniu, cały czas mieszając.2. Na małej patelni podsmażamy krótką chwilę
paprykę słodką i ostrą, dodajemy do niej łyżkę
masła i jeszcze chwilę smażymy, cały czas mieszając. Ściągamy z ognia, odstawiamy na chwilę. Kiedy lekko przestygnie dodajemy powoli
bulion lub
wodę, cały czas mieszając.3. "
Paprykowy bulion" przelewamy na patelnię z
mięsem, przykrywamy i dusimy aż
mięso będzie miękkie (ok. 1,5 godziny).4. 10 minut przed końcem rozprowadzamy łyżkę
mąki w zimnej wodzie (ok. 0,5 szklanki). Zagęszczamy sos, dodając najpierw trochę gorącego sosu do
mąki z
wodą. Kiedy się zagotuje doprawiamy do smaku
solą i ewentualnie
ostrą papryką.Podajemy z
ziemniakami i
ogórkiem kiszonym lub innymi dodatkami :) Pierwszy raz
jadłam u siostry z pampuchami, również pasują idealnie!