Wykonanie
Mięsa duszone, a wcześniej odpowiednio długo marynowane mają niezwykły smak. Są kruche, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Taki właśnie jest ten karczek. Dzięki marynowaniu nabiera fajnego, głębokiego smaku, a dodatek
miodu i
żurawiny dodaje mu odrobiny
słodyczy.
![](/Data/Images/kuchniaszerokootwarta.blogspot.com\2013_slash_12_slash_karczek-duszony-w-czerwonym-winie-z/l/594751479.jpg)
Składniki:800 g karczkuMarynata:200 ml czerwonego
wytrawnego wina3 ząbki
czosnku3 łyżki
miodu1 duża
cebula2 łyżki
suszonej żurawinyDodatkowo:1 l domowego
bulionu warzywnego2 łyżeczki
słodkiej papryki2 łyżeczki
koncentratu pomidorowegosól (do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
mąka (do obtoczenia
mięsa)1 łyżka
masła2 łyżki
oleju![](/Data/Images/kuchniaszerokootwarta.blogspot.com\2013_slash_12_slash_karczek-duszony-w-czerwonym-winie-z/l/268502825.jpg)
![](/Data/Images/kuchniaszerokootwarta.blogspot.com\2013_slash_12_slash_karczek-duszony-w-czerwonym-winie-z/l/2011137133.jpg)
Karczek pokroić na centymetrowe plastry, lekko rozbić. Przełożyć do miski. Dodać
wino,
miód, posiekany
czosnek,
cebulę pokrojoną w ósemki i
żurawinę.
Mięso natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Co jakiś czas
mięso obracać. Zamarynowane
mięso osuszyć na ręczniku papierowym, posolić i oprószyć pierzem, obtoczyć w
mące i smażyć partiami na dobrze rozgrzanym
oleju z obu stron do zarumienienia. Przełożyć do garnka. Zalać połową marynaty wraz z
żurawiną. Dolać
bulion dodać
paprykę i koncentrat. Dusić na wolnym ogniu do miękkości
mięsa i zredukowania sosu. W razie potrzeby dolać więcej
bulionu. Pod koniec duszenia sos doprawić
solą,
pieprzem i dodać łyżkę
masła. Podawać z
ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!