ßßß
Składniki:800 g karczkuMarynata:200 ml czerwonego wytrawnego wina3 ząbki czosnku3 łyżki miodu1 duża cebula2 łyżki suszonej żurawinyDodatkowo:1 l domowego bulionu warzywnego2 łyżeczki słodkiej papryki2 łyżeczki koncentratu pomidorowegosól (do smaku)pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)mąka (do obtoczenia mięsa)1 łyżka masła2 łyżki oleju
Karczek pokroić na centymetrowe plastry, lekko rozbić. Przełożyć do miski. Dodać wino, miód, posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w ósemki i żurawinę. Mięso natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Co jakiś czas mięso obracać. Zamarynowane mięso osuszyć na ręczniku papierowym, posolić i oprószyć pierzem, obtoczyć w mące i smażyć partiami na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Przełożyć do garnka. Zalać połową marynaty wraz z żurawiną. Dolać bulion dodać paprykę i koncentrat. Dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa i zredukowania sosu. W razie potrzeby dolać więcej bulionu. Pod koniec duszenia sos doprawić solą, pieprzem i dodać łyżkę masła. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!