Wykonanie
Mięsa duszone, a wcześniej odpowiednio długo marynowane mają niezwykły smak. Są kruche, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Taki właśnie jest ten karczek. Dzięki marynowaniu nabiera fajnego, głębokiego smaku, a dodatek
miodu i
żurawiny dodaje mu odrobiny
słodyczy.
Składniki:800 g karczkuMarynata:200 ml czerwonego
wytrawnego wina3 ząbki
czosnku3 łyżki
miodu1 duża
cebula2 łyżki
suszonej żurawinyDodatkowo:1 l domowego
bulionu warzywnego2 łyżeczki
słodkiej papryki2 łyżeczki
koncentratu pomidorowegosól (do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
mąka (do obtoczenia
mięsa)1 łyżka
masła2 łyżki
olejuKarczek pokroić na centymetrowe plastry, lekko rozbić. Przełożyć do miski. Dodać
wino,
miód, posiekany
czosnek,
cebulę pokrojoną w ósemki i
żurawinę.
Mięso natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Co jakiś czas
mięso obracać. Zamarynowane
mięso osuszyć na ręczniku papierowym, posolić i oprószyć pierzem, obtoczyć w
mące i smażyć partiami na dobrze rozgrzanym
oleju z obu stron do zarumienienia. Przełożyć do garnka. Zalać połową marynaty wraz z
żurawiną. Dolać
bulion dodać
paprykę i koncentrat. Dusić na wolnym ogniu do miękkości
mięsa i zredukowania sosu. W razie potrzeby dolać więcej
bulionu. Pod koniec duszenia sos doprawić
solą,
pieprzem i dodać łyżkę
masła. Podawać z
ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!