Wykonanie
Moc warzyw dostępnych jesienią a przy tym proste i szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Dla wygody zamiast garnka używam teflonowej patelni :)

Składniki:
brokułbakłażancukiniapapryka czerwonapapryka pomarańczowa
ryżolejprzyprawy:
sól,
pieprz,
imbir,
kurkuma,
oregano
Na
oleju podsmażamy poszatkowaną
cebulkę.
Ryż płuczemy, wrzucamy na patelnię do
cebulki. Dolewamy trochę
wody i zakrywamy pokrywkę na jakieś 10 minut by
ryż spęczniał. Pilnujemy by się nie zaczął przypalać. Czas gotowania zależy od rodzaju
ryżu. W sklepach dostępne są specjalne okrągłe ziarna do risotto (arborio). Polecam też
ryż basmati, który choć nie klei się ale gotuje się kwadrans i jest super pyszny. Zanim
ryż będzie gotowy kroimy pozostałe warzywa w sporą kostkę a
brokuła dzielimy na różyczki.
Paprykę warto włożyć do piekarnika na 10 minut by usunąć z niej skórkę. Jeśli
cukinia i
bakłażan są nie wielkie to nie ma potrzeby obierania ich ze skórki. Jak najwcześniej dodajemy do
ryżu bakłażana i
cukinię oraz
przyprawy. Dusimy pod przykryciem aż zmiękną i dopiero dodajemy
papryki i
brokuły, dosłownie na 5 minut przed końcem.Risotto stanowi samodzielne danie albo podajemy je z duszonym
mięsem.

