Wykonanie
Drożdżowe bułeczki zawijane w ślimaczki nadziane
leśnymi owocami.Bułeczki bez
mleka i bez
jajek.

Składniki:500 g
mąki50 g
oleju50 g
cukru20 g
cukru pudru20 g
drożdżyszklanka letniej
wodyszczypta
soliszklanka
jagód lub
borówekDrożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z
cukrem i kilkoma łyżkami
mąki. Nakrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce aż
drożdże się uaktywnią i ciasto podrośnie.Do zaczynu z
drożdży dodajemy resztę składników (prócz
jagód). Wyrobione ciasto wałkujemy w prostokąt. Posypujemy
borówkami,
cukrem pudrem i zwijamy w roladę. Roladę kroimy "w plastry" grubości 2 cm i rozkładamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy na kolejny kwadrans pod ręcznikiem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik.Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.