Wykonanie
Najlepsza rekomendacja dla tego dania: dwuletnie dziecię zjada to
mięsko ze skórką.Składniki:
kurczakpo 2 łyżeczki przypraw:
sól,
pieprz,
oregano,
majeranek,
kurkuma, słodka lub
ostra papryka,
imbirgłówka
czosnku2
cebule3 łyżki
oleju lub
masła2 łyżki
octu jabłkowego lub
soku z cytrynyMięso na pieczeń można przyprawić zaraz przed włożeniem do piekarnika, jednak najlepszy smak uzyskamy marynując je na dzień lub dwa. Więc po koleji:Przygotowanie:
Kurczaka myję w chłodnej wodzie, wkładam do pojemnika do pieczenia i przyprawiam. Na dno pojemnika wrzucam pokrojony
czosnek i
cebulę.
Mięso polewam
octem jabłkowym.
Ocet łatwo przygotować według przepisu link .
Cytryny używam gdy nie mam domowego
octu. Na koniec polewam wszystko
olejem lub obkładam kawałkami
masła.Marynowanie: Przyprawionego
kurczaka zakrywam folią i odstawiam do lodówki do następnego dnia (tak przyprawone
mięso można przechowywać w lodówce dłużej)Pieczenie: Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i wkładam
mięso bez przykrycia. Po 30 minutach zmniejszam temperaturę do 160 stopni i sosem, który wytwarza się z
mięsa polewam pieczeń. Piekę jeszcze półtorej godziny i raz lub dwa w tym czasie polewam jeszcze
mięso sosem.