Wykonanie

Kochani, co ja się tu
będę rozpisywać. Gęsina = niebo w gębie. W mojej są
daktyle,
żurawina,
nerkowce i inne przysmaki, które z gęsim tłuszczem komponują sie wspaniale.6 porcjiPrzygotowanie: 45 min (+ ew. 24h rozmrażania, + 24h na zasolenie)Gotowanie: ok. 3h. (30 min. na każde 0 , 5 kg + 20 min.)Składniki1
gęś (tu: 5,7 kg) - bez
podrobówmarynata
solnafarszMarynata
solna200g
cebuli (po obraniu)20g
czosnku3g
rozmarynu1
cytryna (skórka + sok)80g
soli morskiej2 łyżki
oleju roślinnegoFarsz100g
moreli suszonych (70g do farszu, 30g na zewnątrz)120g
śliwek suszonych (90g do farszu, 30g na zewnątrz)50g
żurawiny (całość do farszu)50g
daktyli (30g do farszu, 20g na zewnątrz)100g
nerkowców (70g do farszu, 30g na zewnątrz)800g
jabłek Canada Gris (Szara Reneta)4g świeżego
rozmarynu (2g do farszu, 2g na zewnątrz)1 łyżeczka świeżego
tymianku (całość do farszu)skórka z 1
cytrynyskórka z 1
pomarańczy4
goździkiszczypta
soliPrzygotowanieMarynata
solnaPokrój
cebulę na kawałki.W rozdrabniaczu zmiksuj
cebulę,
czosnek oraz
rozmaryn i wymieszaj z pozostałymi składnikami (zdj. 1 - 2).FarszPokrój nieobrane
jabłka na 8 łódeczek każde.Obierz połowę
rozmarynu oraz
tymianek z łodyżki i posiekaj.Podziel składniki zgodnie z informacją w nawiasach (część na farsz, część na zewnątrz, czyli do brytfanny).Wymieszaj składniki na farsz (zdj. 5).Wymieszaj składniki do brytfanny.Przygotowanie gęsiRozmrażaj
gęś w lodówce przez ok 24h.Wyjmij z wnętrza worek z
podrobami. Nie będą wykorzystywane w tym przepisie.Umyj
gęś, wypłukując wszelkie nieczystości wewnątrz.Osusz i delikatnie natnij tłuszcz na piersiach oraz nogach.Odetnij końcówki skrzydeł i wyrzuć je (nie wyglądają zbyt estetycznie).Wysmaruj
gęś solną marynatą zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz (zdj. 4).Umieść w lodówce na 24h.Po 24h wyjmij
gęś z lodówki i dokładnie zmyj
solną marynatę, wypłukując ją również z wnętrza.Rozgrzej dużą patelnię o grubym dnie i połóż
gęś piersiami do dołu, trzymając za nogi, tak by skóra usmażyła się na złoto brązowy kolor (zdj. 6). Wytopi się dość sporo tłuszczu - część odlej i odstaw na później.Następnie ułóż
gęś najpierw na jednym, a
potem na drugim
boku tak, by podsmażyły się nogi.Pozostały w patelni
olej, dolej przez drobne sitko do tego, który masz już w miseczce.Połóż
gęś na dużej tacy i wypełnij farszem (zdj. 7). Posyp
pieprzem.Na spodzie brytfanny ułóż
owoce i
orzechy, które nie nie trafiły do wnętrza gęsi (Patrz: Farsz - info w nawiasach). Nie spalą się, a za to dodadzą wytopionemu tłuszczowi pysznego aromatu. Natomiast wszystko razem stworzy pyszny sos (zdj.9).Włóż
gęś do brytfanny. Jeśli naczynie jest zbyt małe, by pomieścicć całego ptaka możesz odciąć skrzydła, a nawet nogi i wetknąć je obok kadłuba, tak by się zmieściły (ja tak zrobiłam ze skrzydłami) (zdj. 7).Na gęsi oraz obok ułóż gałązki
tymianku i
rozmarynu.Nastaw piekarnik na 200 st. C (termoobieg) i piecz bez przykrycia przez 20 minut.Polej
gęś częścią
oleju, który został odlany po wysmażeniu na patelni.Następnie zredukuj temperaturę do 170 st. C (termoobieg).Przykryj papierem pergaminowym i folią aluminiową (wtedy folia się nie przyklei do skóry) lub przykrywką.Czas pieczenia zależy od wagi gęsi – 30 min. na każde pół kilograma. Ja piekłam swoją przez 2h 50min + 20 min na początku.Polewaj
gęś olejem co ok. 30 min. Kiedy skończy Ci się ten odstawiony w miseczce, polewaj
olejem, który wytopił sie podczas pieczenia. Ponieważ jest gorący, przyspieszy zbrązowienie skóry, a aromat z
owoców i
orzechów doda smaku.Gdy
gęś jest gotowa (zdj. 8), wyjmij ją z brytfanny, umieść na tacy i przykryj folią aluminiową. Pozwól, żeby
gęś odstała przez 30 min – mięśnie się zrelaksują, co spowoduje, że
mięso będzie bardziej miękkie.Pozostałe w brytfannie
owoce wraz z częścią tłuszczu umieść w sosjerce (zdj. 9).Resztę tłuszczu odlej przez drobne sitko i włóż do lodówki. Tłuszcz gęsi można przechowywać w lodówce przez 2 - 3 miesięcy. Dodaje on potrawom wspaniałego smaku. Można go wykorzystać do smażenia
mięsa czy pierogów, a nawet omletów. Poza tym, świetnie nadaje się do ciasta kruchego, a Brytyjczycy po prostu uwielbiają pieczone w nim
ziemniaki. Przyznaję, że są pyszne!Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u







