Wykonanie
Jelly with cucumbers and carrots

Składniki.

6
marchewek średniej wielkości1 długi
ogórek1/2 szklanki
wina białego wytrawnego1/2 łyżeczki
papryki łagodnej1/4 łyżeczki
cynamonu4 łyżeczki
żelatynysólpieprzSos.6 łyżek
oliwy z oliwek3 łyżki
octu winnego2 ząbki
czosnku1 łyżka
miodusol
pieprz
Wykonanie.
Marchewkę gotować 15-20 minut we wrzącej ,osolonej wodzie.Osączyć i zachować
wywar. Do
wywaru wlać
wino ,cieczy powinno być około 1/2 litra i dodać 4 łyżeczki
żelatyny ,
paprykę,
cynamon oraz
sól i
pieprz do smaku. Podgrzewać do rozpuszczenia
żelatyny. Odstawić.
Marchew pokroić w paski, a
ogórek w plastry.Foremkę,11 x 21 cm, zwilżyć
wodą i wyłożyć folią. Na dno wlać trochę
wywaru, kiedy zastygnie układać warstwami paski
marchwi i plastry
ogórka.Zalać
wywarem i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Przed podaniem przygotować sos. Wymieszać
oliwkę i
ocet winny, dodać posiekany
czosnek, przyprawić
solą i
pieprzem. Sos podać w osobnym naczyniu.