Wykonanie
Pigwa to nie tylko aromat, ale i doskonały materiał kulinarny.
Pigwa swoją łacińską nazwę Cydonia zawdzięcza greckiemu określeniu-
jabłko cydońskie. Cydonia, to najstarsze miasto na Krecie. Zawędrowała do Grecji, dalej do Rzymu i dalej w głąb Europy, aż do nas.W Grecji jeszcze p.n.e. Solon wydał dekret , nakazujący pannie
młodej przed nocą poślubną zjedzenie
jabłka sydońskiego na cześć bogini Afrodyty. Mam nadzieję, że nie musiała zjadać go surowego, bo jest prawie tak twarde jak kamień, kwaśne i niezbyt smaczne.
Pigwa często rośnie w
polskich ogrodach, ale wydaje mi się, że rzadko gości na stołach. Pięknie kwitnie i ma piękne
owoce. Jej
owoce są tak złote, jak żadne
jabłka i dlatego niektórzy badacze historii podają, że złote
jabłka Hesperyd i Atlanty to po prostu
pigwa.
Pigwa ,to taka polska
cytryna. Kolor i kwasowość to jej atuty, ale na surowo nie jest smaczna, twarda z ziarnistym miąższem, nie da się zjeść.
Owoce pigwy są bogate w pektyny i słyną z dużej ilości składników mineralnych. Zawierają m.in. magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę, a z witamin C, PP, prowitaminę A i witaminy z grupy B.
Pigwa jest trudna w obróbce. Trzeba
mieć trochę siły, żeby ją przeciąć i bardzo natrudzić, aby wyciąć gniazda nasienne.
Pigwa jest wykorzystywana nie tylko w kuchni. Działa również leczniczo.
Owoc ten wzmacnia i dodaje apetytu, ma właściwości ściągające i dobrze działa na wątrobę.Robi się z niej okłady na pęknięcia skóry. Garść gniazd nasiennych wraz z pestkami macerować w ½ szklanki ciepłej
wody. Lotion ze skórek macerowanych w
alkoholu to domowy kosmetyk przeciwzmarszczkowy.
Owoc nabity
goździkami to bardzo aromatyczne potpourri. Wprawdzie nie wszyscy przepadają za jej dosyć intensywnym zapachem, ale ja lubię położyć je na parapecie czy w garderobie.
Pigwa na turecką modłę to wspaniały deser ,ale i dodatek do
mięs.


Składniki.1
pigwa1 łyżka
rodzynek1 łyżka
żurawiny suszonej1 łyżeczka
masła1 łyżeczka
miodu1/2 łyżeczki
cynamonuWykonanie.Umytą, osuszoną całą
pigwę piec około 1h, aż zmięknie.Przygotować nadzienie.Wymieszać
rodzynki,
suszoną żurawinę z łyżeczką
masła,
miodu i
cynamonem.Wyjąć z pieca, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Uważać, jest gorąca, używamy rękawicy lub ściereczki.Farsz nałożyć do połówek
pigwy i wstawić jeszcze do piekarnika na 5 minut.
Pigwa jest doskonała w smaku, nie rozpada się.
Pigwa na modłę syryjską

Składniki.

1
pigwa3 łyżki
cukru50 ml
wody1/2 szklanki
syropu buraczanego1 łyżka
soku z cytrynylaska
cynamonu5
goździków1
anyż3 plasterki
imbiru świeżego2 łyżki
pistacji posiekanychWykonanie.Ugotować
syrop z
cukru i
wody, dodać wszystkie
przyprawy, zagotować i dodać
syrop buraczany i
sok z cytryny.
Pigwę bez gniazd pokroić w plastry i smażyć w
syropie 30 minut. Odstawić, aż ostygnie.Smażyć ponownie, aż
pigwa stanie się szklista.Ułożyć plastry na kratce, posypać posiekanymi
pistacjami, wstawić do piekarnika i suszyć pod nawiewem przy uchylonych drzwiczkach.
Pigwa jest doskonała jako słodka przegryzka, do ciast oraz przystawka z
serem typu gorgonzola.Na wytworną przystawkę proponuję
ser z karmelizowaną
pigwą. Oczywiście jest doskonała sama w sobie jako przegryzka w godzinach depresji czy do ciast.