Wykonanie
Fish in the socket

Składniki.

1
ziemniak1
cukinia1
marchewka25 dag filet z
flądry bez skóry5 szt.
pieczarkiprzyprawa do rybsóltymianekpieprz1
jajko50 ml
śmietana 36%masłoolej do smażeniaWykonanie.
Ziemniak obrać, pokroić w cienkie plasterki, krótko przesmażyć na
oleju i położyć na spód w formie w której będziemy zapiekać. Użyłem foremki do muffinek , żeby nie
mieć trudności z wyjęciem położyłem na spód pasek papieru do pieczenia.
Cukinię i
marchew pokroić w plastry,
cukinię posolić, posypać
tymiankiem i krótko grillować z obu stron na patelni grillowej.
Marchew blanszować we wrzącej, osolonej wodzie 2 minuty, odcedzić, wysuszyć na sicie.
Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć na
maśle z dodatkiem
oleju.Na plaster
marchwi położyć grillowany plaster
cukinii, następnie jeszcze jeden plaster
marchwi, zwinąć w rulon i włożyć do foremki, dociskając do ścianek. Teraz wkładamy nasze
fląderki, doprawione
przyprawą do ryb. W środek po kilka kawałków przesmażonych
pieczarek.
Jajko ubić z dodatkiem
śmietany kremowej, doprawić
solą i
pieprzem. Do każdej foremki wlać po 2 łyżki i wstawić do nagrzanego do 190 oC piekarnika. Zapiekać 10 - 12 minut.Podałem z sosem mojo, ale dobry też jest
sos czosnkowy czy
jogurtowo-
koperkowy.