Wykonanie
"Vol-au-vent" with potatoes and mushrooms


Składniki.50 dag
ziemniaki1
żółtko30 dag
pieczarki1
cebula100 ml.
śmietana 36%2 łyżki
natka pietruszki50 ml
białe wino wytrawne
sólpieprz3 małe
jajkamasłoolej do smażeniaWykonanie.
Ziemniaki ugotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki
soli. Lekko schłodzić, ubić na puree, dodać
natkę pietruszki i
żółtko, dobrze wymieszać, nałożyć do rękawa.Na papierze do pieczenia narysować kółka, papier odwrócić, kółka będą widoczne. Lekko natłuścić papier i wyciskać spiralnie
ziemniaki po zaznaczonych liniach.
Pieczarki pokroić w cząstki.
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na
maśle z dodatkiem
oleju, dodać pokrojone w cząstki
pieczarki, posolić, oprószyć
pieprzem, chwilę smażyć, podlać
białym wytrawnym winem, zredukować i dodać
śmietanę.
Pieczarki dusić do czasu zgęstnienia sosu.Do gniazdek rozłożyć
pieczarki na taką wysokość, żeby zmieściło się małe
jajko. Zapiec pod grillem około 10 minut, następnie wybić
jajka ze skorupek i położyć na pieczarkach i zapiekać jeszcze 5 minut.