ßßß
Cookit - przepis na Nadziewany bakłażan
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Nadziewany bakłażan
Składniki
Bakłażan
Szynka
Ser
Pieprz zielony
Czosnek
Sól
Pieprz
Tymianek
Zioła prowansalskie
Oliwa z oliwek
Białe wino
Bazylia
Sos czosnkowy
Majonez
Jogurt
Sok z cytryny
Pieprz biały
Wykonanie
Eggplant stuffed - ham, cheese and herbs
Składniki.1
bakłażan
2 plastry
szynki
2 plastry
ser
z
zielonym pieprzem
2 ząbki
czosnku
sól
pieprz
tymianek
zioła prowansalskie
oliwa
do smażenia
białe wino
liście
bazylii
Sos czosnkowy
4 ząbki
czosnku
2 łyżki
majonez
2 łyżki
jogurt
sok z cytryny
sól
biały pieprz
Wykonanie.
Bakłażana
obrać ze skórki. Naciąć wzdłuż, pozostawiając nienaruszone końce. Rozchylić, doprawić rozgniecionymi w
soli
ząbkami
czosnku
.
Szynkę
i
ser
pokroić w paski i włożyć w nacięte otwory. Doprawić
pieprzem
,
tymiankiem
i
ziołami prowansalskimi
. Smażyć na małym ogniu z każdej strony. Pod koniec smażenia skropić
białym winem
. Podać w całości, albo pokrojony w plastry. Posypać świeżo pokrojoną
bazylią
. Bardzo dobrze smakuje z
sosem czosnkowym
.
Sos czosnkowy
.
Czosnek
przecisnąć przez praskę. Dodać
majonez
,
jogurt naturalny
i
przyprawy
. Całość wymieszać blenderem.
Źródło:
http://edicook.blogspot.com/2014/10/bakazan-inaczej-nadziany.html
Przepisy powiązane
Omlet z pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią
Kotleciki jagniece II
Boczniaki z grilla - rarytas dla smakoszy
roladki z bakłażana
Zapiekane ziemniaki
Składniki powiązane (0)