Wykonanie
Roulade of turkey.

Jest takie powiedzenie -" Gdzie nie staje wilczej skóry, tam lisiej nadstawić ". Sprawdziło się to powiedzenie w mojej roladzie z udźca
indyka.
Udziec, który kupiłem miał dużo
mięsa, a skóry do zawinięcia trochę mało. Dodałem skórę z
kurczaka i starczyło.Składniki.

1,2 kg
udziec indyka1 skóra z
kurczaka2
białe kiełbasy1
jajko1 kromka
chleb tostowy10 dag
ser mozzarella1 pęczek
pietruszki50 ml
winiakprzyprawa Kucharek
pieprzzioła prowansalskiemajeranek1 łyżka
miód płynny50 dag leśne
grzyby15
pomidorki koktajlowe100 ml
śmietana 30%olej do smażeniaWykonanie.
Udziec z
indyka. Wytrybować kość. Rozłożyć skórą do dołu, na foli w której będziemy
udziec piec. Używam do tego rozciętego worka do pieczenia. Podłożyć dodatkowo skórę z
kurczaka. Ściąć nadmiar
mięsa i rozłożyć, tak, żeby całość tworzyła prostokąt o równej grubości.Posypać
przyprawą do potraw Kucharek i
pieprzem. Oprószyć
ziołami prowansalskimi. Skropić
winiakiem.
Białą kiełbasę wyjąć z osłonki, dodać
żółtko, pokrojony w drobną kostkę
chleb tostowy ( bez skórki) i dodać
majeranek. Całość dobrze wymieszać.
Udziec posypać startą
mozzarellą i rozłożyć farsz, który należy dobrze rozsmarować na całej powierzchni.
Pietruszkę posiekać i posypać farsz. Roladę zwinąć, na końcu związać. Osznurować. Piec w piekarniku około 1 godziny. Następnie zdjąć folię posmarować roladę
miodem i dopiec na złoty kolor pod grillem.Wyjąć z pieca i zawinąć w folię aluminiową, obciążyć i pozostawić do ostygnięcia. Podawać na zimno.Jeżeli chcemy podać pieczeń z udźca na gorąco, pieczeń pokroić w plastry i zrobić sos.
Pomidory koktajlowe przekroić na połowę, posypać
ziołami prowansalskimi, przesmażyć na patelni. Leśne
grzyby obgotować, przesmażyć na patelni, podlać wytworzonym podczas pieczenia sosem, dolać
śmietanę, dołożyć przesmażone
pomidorki i zredukować.Roladę pokroić na plastry i z obu stron rozłożyć sos.