Wykonanie

Uwielbiam domowe pasztety, bo są o niebo lepsze niż te kupne ... no i wiem co
mielę. Tym razem na święta Wielkanocne postanowiłam zrobić wersję lżejszą, czyli drobiową. Mam nadzieję, że mile was zaskoczy jego smak :)

Składniki:1,2 kg udek drobiowych (z
kurczaka),1 skrzydło z
indyka,4
marchewki,2
pietruszki,kawałek
selera,1
por,1
jajko,2 łyżeczki
ziół prowansalskich2 łyżka
masła,2 łyżki
oleju,świeża
bazylia lub1 łyżka mrożonej
bazylii,1/2 pęczku zielonej
pietruszki,2
liście laurowe,3
ziela angielskie,
sól,
pieprz.
Mięso wraz z obranymi warzywami władamy do garnka i zalewamy
wodą. Dodajemy
sól,
ziele angielskie, iście laurowe oraz kawałek
pora. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. W międzyczasie
pora kroimy bardzo drobno i przesmażamy na
maśle i
oleju. Wystudzone
mięso obieramy - zostawiam tylko
mięso (bez skór). Wszytko
mielę dwukrotnie. Do masy dodaję 1/2 szklanki
wywaru z
mięsa oraz wszystkie warzywa pokrojone w kostkę, podduszony
por, posiekaną
pietruszkę,
bazylię,
zioła prowansalskie,
pieprz i wbijamy
jajko. Ewentualnie można pasztet dosolić. Wszystko delikatnie mieszamy, wkładamy do keksówki o wymiarach 26x12 wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 ° C przez 80 minut. Wierzch powinien siędelikatnie zrumienić.

